skip to Main Content

Parlamentul european a votat: vom avea convorbiri mai ieftine la telefon.

Mai rapid și mai ieftin

Pe 14 noiembrie, Parlamentul European a aprobat un pachet legislativ privind telecomunicațiile, care ar urma să plafoneze prețurile apelurilor telefonice la 19 eurocenți, iar pe cel al mesajelor la 6 eurocenți începând cu 15 mai 2019. Astfel serviciile de telecomunicații vor deveni mai ieftine și mai rapide. De asemenea, un alt obiectiv al acestor norme este de a stimula investițiile necesare care vor garanta accesul la conexiunile 5G în orașele europene până în 2020.

Raportoarea Pilar Del Castillo Vera, membră din grupul PPE, a declarat că noile norme vor face ca platforme web precum Skype sau WhatsApp să devină „mai transparente și de încredere pentru europeni”. Aceasta a adăugat: „De la ultima revizuire, în 2009, piața serviciilor de comunicații electronice s-a schimbat radical. Au apărut actori noi ca urmare a faptului că întreprinderile și consumatorii se bazează din ce în ce mai mult pe serviciile de acces la internet și date. Cu ajutorul noilor norme modernizăm cadrul juridic, prin includerea acestor noi actori în domeniul său de aplicare”.

Măsuri de protecție pentru consumatori, investiții pentru telecomunicații

Noile norme au ca scop protejarea mai bună a utilizatorilor. Spre exemplu, schimbarea operatorului sau acordarea de despăgubiri vor deveni mai ușoare. În același timp, noul cadru legislativ include măsuri de stimulare a investițiilor în rețelele de foarte mare capacitate, precum și norme noi privind spectrul de frecvențe radio care vor spori conectivitatea mobilă și 5G.

„Pentru europeni înseamnă mai multă conectivitate, o precondiție pentru ca Europa să devină parte a unei „societăți gigabit”. Industria 4.0, „orașele inteligente”, educația, cercetarea sau sănătatea sunt doar câteva dintre exemplele creșterii exponențiale a cererii de conectivitate de calitate înaltă, rapidă, sigură și universală”, a declarat Pilar Del Castillo Vera.

Alerte în situații de urgență prin telefon

De asemenea, pachetul legislativ include și un sistem obligatoriu de alertă 112 care va informa cetățenii prin SMS cu privire la situațiile de urgență precum un atac terorist sau o catastrofă naturală.

Back To Top