skip to Main Content

Stiati ca aveti dreptul sa vi se rambursese costul biletului de tren?

Deoarece în fiecare an pasagerii călătoresc aproximativ 500 de miliarde de kilometri pe rețeaua de căi ferate ale Europei, Parlamentul dorește să se asigure că aceștia sunt protejați.

Deputații europeni au votat pe 15 noiembrie asupra modernizării drepturilor pasagerilor din transportul feroviar pe 15 noiembrie. Modificările propuse cuprind câteva domenii cheie care se vor aplica în toate statele membre UE și pentru toate serviciile feroviare. Acestea au fost aprobate de către comisia pentru transport și turism pe 9 octombrie.

Mai multe drepturi pentru persoanele cu dizabilități și mobilitate redusă

Toate companiile feroviare din UE vor fi nevoite să garanteze asistență gratuită pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. De asemenea, acestea vor trebui să asigure compensarea integrală în cazul pierderii sau deteriorării echipamentului de mobilitate, precum și în cazul pierderii sau accidentării animalelor dresate.

Compensații pentru întârzieri

În cazul amânării călătoriei cu trenul, pasagerii pot să ceară rambursarea integrală a biletului sau să continue călătoria și să ceară o rambursare parțială. Eurodeputații susțin ideea de creștere a despăgubirii în funcție de durata întârzierii.

Reguli existente Propuneri noi
Întârziere între 60 & 120 de minute: 25% din valoarea biletului Întârziere între 60 & 90 de minute: 50% din valoarea biletului

Întârziere între 90 & 120 de minute: 75% din valoarea biletului

Întârziere > 120 de minute: 50% din valoarea biletului Întârziere > 120 de minute: 100% din valoarea biletului

Aplicare uniformă a legislației în toate statele membre UE

În prezent, doar cinci state membre aplică integral normele existente privind drepturile pasagerilor din transportul feroviar, în timp ce altele au scutiri pentru serviciile de lungă distanță interne și transfrontaliere urbane, suburbane și regionale. Deputații europeni vor ca statele membre să renunțe la scutiri în termen de cel mult un an de la intrarea în vigoare a noilor norme.

Mai multe informații despre drepturile pasagerilor

Companiile feroviare vor trebui să ofere călătorilor mai multe informații despre normele existente, de exemplu prin includerea în bilete a unor informații detaliate privind drepturile pasagerilor. De asemenea, acestea vor trebui să fie mai transparente cu privire la termenele și procedurile de procesare a reclamațiilor.

Trenuri cu locuri speciale pentru biciclete

În prezent, spațiile special amenajate pentru biciclete în trenuri sunt inadecvate. Deputații europeni doresc ca trenurile noi să aibă spații de depozitare pentru biciclete, pentru a încuraja utilizarea lor.

Ce urmează

După ce Consiliul își va aproba propria poziție, Parlamentul poate începe negocierile cu statele membre.

Știați că 
  • …dacă vi se anulează călătoria cu trenul, aveți dreptul să fiți rambursat integral? 
  • …dacă trenul dumneavoastră se blochează, compania feroviară are obligația de a vă transporta la gară, la un punct de plecare alternativ sau la destinația finală?
Back To Top