skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Atenuarea schimbărilor climatice cu politica UE în domeniul energiei curate

Combaterea schimbărilor climatice continuă să fie una dintre prioritățile UE. Aflați ce au făcut eurodeputații pentru a spori eficiența energetică și folosirea energiei regenerabile.

În 2016, Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri de energie curată pentru combaterea schimbărilor climaticeși reducerea dependenței UE de importurile de combustibili fosili și pentru a ajuta gospodăriile să-și genereze propria energie ecologică.

Acest pachet legislativ include trei propuneri: una privind energiile regenerabile, una privind eficiența energetică și una privind un mecanism de control. În noiembrie 2018, Parlamentul a adoptat un acord privind versiunea finală a acestor reguli.

Energia regenerabilă

Ponderea energiei consumate din surse regenerabile s-a dublat în ultimii ani, de la aproximativ 8,5% în 2004 la 17% în 2016. UE este pe cale să-și atingă obiectivul de 20% pentru 2020.

În 2014, țările UE au convenit că procentul ar trebui să crească la 27% până în 2030, dar conform noilor reguli aprobate de către Parlament, acesta ar trebui să fie de cel puțin 32%. De asemenea, aceste reguli vor protejeze dreptul oamenilor de a produce, stoca și consuma propria lor energie electrică din surse regenerabile, fără să plătească taxe sau impozite.

Aflați mai multe despre ponderea energiei regenerabile în țările UE.

Eficienta energetică

Îmbunătățirea eficienței energetice poate să reducă emisiile de CO2, dar și factura anuală de 350 de miliarde de euro pentru importul de energie. Acesta este motivul pentru care colegislatorii au aprobat obiectivul de eficiență energetică de 32,5% pentru 2030.

Un domeniu important în care se pot face ameliorări este încălzirea și răcirea clădirilor, care reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Aproximativ 75% dintre acestea sunt ineficiente din punct de vedere energetic.

Pentru a aborda această problemă, Parlamentul a adoptat noinorme privind eficiența energetică a clădirilor în aprilie 2018. Conform regulilor, țările UE trebuie să pregătească strategii naționale pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Scopul este ca până în 2050 clădirile din UE să nu mai consume energie.

În plus, Parlamentul European a simplificat, anul trecut, etichetele energetice pentru aparatele de uz casnic, cum ar fi lămpile, televizoarele și aspiratoarele, pentru a ajuta consumatorul să compare eficiența lor energetică.

Mecanismul de control

De asemenea, deputații europeni au aprobat așa-numita „guvernanțe a uniunii energetice”. Este vorba de un mecanism de cooperare și control pentru a monitoriza progresele realizate în vederea atingerii obiectivelor UE în domeniul energiei și al schimbărilor climatice până în 2030, în special în ceea ce privește eficiența energetică și energia regenerabilă.

Ce urmează?

Cele trei părți ale legislației privind energia ecologică au intrat în vigoare pe 24 decembrie 2018. Statele membre trebuie să transpună directivele noi referitoare la energiile regenerabile și eficiența energetică în legislația națională.

Back To Top