skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Beneficiile globalizării economice în Europa

Globalizarea aduce multe beneficii și oportunități, dar și multe provocări. UE dorește să valorifice oportunitățile globalizării și să diminueze impactul negativ al acesteia.

Intensificarea schimburilor comerciale pentru profitul companiilor europene

Regimul comercial european și numeroasele acorduri comerciale negociate de UE fac ca Uniunea să se numere printre cele mai avantajoase regiuni în domeniul comercial. UE este principalul partener comercial pentru 80 de țări.

Prin urmare, UE este unul dintre cei mai mare actori de pe scena comerțului internațional, alături de SUA și China. Exporturile UE reprezintă peste 15% din exporturile globale. Peste 80% dintre exportatorii Uniunii Europene sunt IMM-uri.

Exporturile UE de bunuri și servicii au crescut de la 1.160 de miliarde de euro în 2000 la 2.900 de miliarde de euro în 2018. În 2017, exporturile către Coreea de Sud au crescut cu peste 12%, cele către Columbia cu peste 10% și cele către Canada cu 7%.

Locurile de muncă

Globalizarea duce și la crearea de locuri de muncă. În 2017, peste 36 de milioane de locuri de muncă (1 din 7) din UE au fost susținute de exporturi. Fiecare miliard de euro provenit din exporturi susține în medie 13.000 de locuri de muncă în Uniune.

În România, în 2018, exporturile în afara UE au susținut 1,1 miliarde de locuri de muncă (1 din 6). Jumătate dintre acestea se află în sectorul serviciilor.

Majoritatea acestor locuri de muncă sunt bine plătite. În medie, sunt cu 12% mai bine plătite decât locurile de muncă din alte domenii.

Avantajele pentru consumatori

Marile avantaje ale globalizării și comerțului pentru consumatori vin din importuri. Acordurile comerciale fac ca importatorii să plătească taxe mai mici. Datorită competiției crescute, prețurile la bunuri și servicii scad.

Consumatorii beneficiază și de o mai mare varietate de produse și servicii între care să aleagă. În același timp crește nivelul bunăstării și confortul.

Beneficiile comerțului intra-UE

În cadrul UE, piața unică are ca scop înlăturarea barierelor din calea comerțului între statele membre.

Piața unică europeană este cea mai mare zonă economică fără bariere comerciale din lume. Deservește 500 de milioane de cetățeni cu un PIB de aproximativ 13 mii de miliarde de euro.

Se estimează că piața unică a creat 2,8 milioane de locuri de muncă.

Mai multe informații despre globalizare și UE:

Globalizarea: cum promovează politica comercială UE drepturile omului

Cum profităm de globalizare: politica comercială a UE

Poziția UE în comerțul global, în cifre (infografic)

Impactul globalizării asupra ocupării forței de muncă în UE

Back To Top