skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Cercetarea pentru vaccinurile și tratamentele împotriva Covid-19 – acțiunea UE

Întreaga lumea luptă să stopeze pandemia de coronavirus: UE sprijină eforturile de a descoperi în cât mai scurt timp vaccinuri și tratamente eficiente.

UE a venit cu un răspuns coordonat pentru a contribui la soluționarea crizei actuale. . Finanțarea proiectelor de cercetare și inovare pentru a găsi un tratament al Covid-19 este o parte esențială a acestui plan.

UE și statele membre cooperează îndeaproape pentru a găsi cât mai rapid vaccinuri sigure și eficiente pentru a opri răspândirea virusului. Accentul este pus pe dezvoltarea unui vaccin profilactic, de prevenire a bolii și a unui vaccin terapeutic, utilizat în tratarea acesteia. Au fost create proceduri accelerate de reglementare, astfel încât să poată fi introduse cât mai curând pe piață medicamente sigure, eficiente și de înaltă calitate.

Deputații în Parlamentul European au avut pe 14 mai o discuție cu vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, și cu Președinția croată despre modul în care UE poate stimula cercetarea pentru găsirea unui vaccin și a tratamentelor împotriva coronavirusului. Deputații în PE au lăudat eforturile UE de a susține cercetarea, dar au subliniat necesitatea de a asigura accesul larg la medicamente cu prețuri accesibile.

Combaterea epidemiei actuale

Comisia Europeană a alocat 48,25 milioane EUR pentru 18 proiecte de cercetare în cadrul programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru finanțarea cercetării.

Cele 151 de echipe de cercetare din întreaga UE și din afara acesteia care participă la aceste proiecte se concentrează pe:

  • îmbunătățirea nivelului de pregătire și de reacție la epidemii, prin dezvoltarea unor sisteme de monitorizare mai bune, care să prevină și să controleze răspândirea virusului
  • teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, care permit diagnosticarea mai rapidă și mai exactă
  • noi tratamente
  • dezvoltarea de noi vaccinuri

Echipele de cercetare vor face schimb de rezultate, pentru a putea răspunde mai prompt problemelor de sănătate publică.

De asemenea, CE a solicitat ca, până la sfârșitul lunii martie, propunerile de cercetare să se concentreze asupra găsirii unor tratamente și metode de diagnosticare pentru a combate epidemia actuală și a fi mai bine pregătiți pe viitor. Aceasta se înscrie în cadrul Inițiativei privind medicamentele inovatoare (IMI) – un parteneriat public-privat între UE și industria farmaceutică, finanțat, de asemenea, prin programul Orizont 2020. Au fost selectate 8 proiecte de anvergură, iar Comisia și-a majorat angajamentul la 72 de milioane EUR, față de cele 45 de milioane EUR planificate anterior, în timp ce 45 de milioane EUR vor fi puse la dispoziție de industria farmaceutică.

La 16 martie, CE a oferit sprijin financiar în valoare de 80 de milioane EUR companiei CureVac, un dezvoltator inovator de vaccinuri din Germania, pentru a susține producerea vaccinului împotriva coronavirusului.

La 4 mai, UE a găzduit evenimentul donatorilor Răspunsul global la coronavirus, în cooperare cu OMS și cu alți parteneri la nivel mondial, în cadrul căruia s-au strâns 7,4 miliarde EUR pentru vaccinuri, metode de diagnosticare și tratamente împotriva coronavirusului.

La 19 mai, Comisia a anunțat că a mobilizat încă 122 de milioane EUR din programul Orizont 2020 pentru cercetare în domeniul coronavirusului. Finanțarea va fi utilizată în reorientarea procesului de fabricație, pentru a produce rapid materiale medicale vitale, echipamente de testare, tratare și prevenție, precum și în dezvoltarea unor tehnologii medicale și instrumente digitale care să îmbunătățească detectarea, supravegherea și îngrijirea pacienților.

Programele deja existente

UE dispunea deja de o serie de mecanisme de finanțare a cercetării și a reacțiilor de urgență pentru a face față crizelor din domeniul sănătății publice, pe care acum le-a activat. Acestea includ, printre altele, PREPARE – un proiect care susține capacitatea de reacție a spitalelor din Europa și o mai bună înțelegere a dinamicii epidemiei și European Virus Archive – o colecție virtuală de viruși care oferă cercetătorilor materiale importante în diagnosticare.

UE susține, de asemenea, start-up-urile și IMM-urile în dezvoltarea de inovații care ar putea fi utile în combaterea epidemiei, inclusiv un proiect pentru unități de izolare specializate EpiShuttle – și tehnologia de filtrare a aerului pentru îndepărtarea particulelor virale numită m-TAP.

În cursul dezbaterii în plen din 14 mai, Schinas a afirmat că Comisia lucrează la o nouă strategie farmaceutică a UE, pentru ca Uniunea să fie mai rezilientă în viitor, pe baza învățămintelor din actuala criză. Strategia urmează a fi prezentată în cursul acestui an.

Back To Top