skip to Main Content

Chisinaul ramane fara primarul ales!

Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a menținut decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi pentru Primăria Chișnău. Astfel, proeuropeanul Andrei Năstase, rămâne fără mandat.

Decizia a fost luată în timp ce afară, în fața Curții Supreme de Justiție, protestau mii de susținutători ai primarului ales. Decizia a fost întâmpinată cu strigăte de nemulțumire și cu scandarea „Revoluție!”. Organizatorii protestului, Andrei Năstase și Maia Sandu, au condamnat decizia Curții, menționând că astăzi a fost ucisă democrația în Republica Moldova, relatează Report.md.

Aici găsiți argumentele Curții Supreme de Justiție din Moldova.

„Suntem într-un război pe față cu Plahotniuc!”, a declarat Andrei Năstase. „Este o decizie politică, comandată de un criminal care și-a bătut joc de această țară. Astăzi, această canalie, pe nume Plahotniuc, a ucis democrația în Republica Moldova”, a declarant Năstase.

El a chemat cetățenii să vină marți dimineață, la ora 7.30 în fața Primăriei – acolo unde vor fi anunțate acțiunile de mai departe ale opoziției.

„Vom constitui un comitet de rezistență națională – așa se întâmplă în dictatură”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu. „Avem nevoie de discuții cu străinătatea”, a spus Andrei Năstase. „Vom găsi soluția potrivită ca să scăpăm de această mafie criminală. Acum depinde numai de noi dacă țara aceasta va avea viitor”, a adăugat el.

Ambasada SUA din Moldova a reacționat dur la decizia Curții Supreme de Justiție, menționând că aceasta „a consolidat percepţia publicului asupra interferenţelor politice în justiţia Republicii Moldova”.

„Alegerile libere, corecte şi transparente sunt fundaţiile oricărei democraţii şi trebuie să respecte normele internaţionale. Orice presupuse nereguli ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice ale Guvernului, inclusiv voinţa poporului, aşa cum a fost exprimată prin alegeri. Independenţa justiției este un principiu democratic cheie, iar decizia de astăzi a consolidat percepţia publicului asupra interferenţelor politice în justiţia Republicii Moldova”, se arată în reacția Ambasadei SUA.

„Eu rămân sigur că justiția în Republica Moldova este independentă. Pentru mine opinia judecatorului este definitiv”, a comentat purtatorul de cuvant al PDM, Vitalie Gumurari.

Recursul depus la CSJ de Andei Năstase, prin care a atacat deciziile Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău de invalidare a alegerilor din 3 iunie, a fost examinată de judecătorii: Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Back To Top