skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Coronavirus: România ia 400 milioane euro de la Banca Mondială pentru combaterea efectelor pandemiei

Guvernul României a accesat o linie de asistență financiară preaprobată de 400 milioane de euro de la Banca Mondială pentru a contribui la prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19 și la punerea în aplicare a unor măsuri de protecție a cetățenilor

Finanțarea va fi utilizată pentru o serie de intervenții menite să ducă la consolidarea serviciilor de intervenție și a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public și privat, precum și la protejarea vieții cetățenilor și a calității traiului în general, a anunțat Banca Mondială.

„Banca Mondială este pregătită să vină în sprijinul României în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19 și a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum și printr-o implicare pe termen lung”, a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

„Ȋn funcție de evoluția situației, vom continua să sprijinim România pentru a putea depăși această criză”, a adăugat aceasta.

România a beneficiat de o asistență financiară preaprobată (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CAT-DDO), pe care Guvernul a negociat-o cu Banca Mondială încă din iunie 2018.

Obiectivul acestui program este acela de a consolida cadrul instituțional și juridic din România pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social și fiscal în caz de situație medicală de urgență, în cazul unui dezastru natural sau al schimbărilor climatice. În plus față de sprijinul acordat Guvernului pentru dezvoltarea unor politici publice de importanță critică menite să consolideze reziliența, această facilitate acordă Guvernului posibilitatea de a accesa finanțare în termen de 48 de ore, pentru a putea reacționa în timp util în fața unui dezastru natural sau a unei urgențe de natură medicală, a explicat Banca Mondială.

În același timp, Biroul Băncii Mondiale din România lucrează acum la restructurarea portofoliului existent, în special în domeniul sănătății, pentru a-și valorifica o parte din fondurile existente în vederea finanțării achiziției unor echipamente necesare în contextul crizei actuale, precum și în domeniile afectate de criză dincolo de sectorul sănătății. Acest gen de asistență implică și furnizarea de asistență tehnică  pentru diminuarea impactului economic pe care il va avea o posibila criză

Grupul Băncii Mondiale pune la dispoziție un pachet de finanțare cu aprobare rapidă în valoare de 14 miliarde de dolari pentru a consolida răspunsul la efectele pandemiei de COVID-19 în țările aflate în curs de dezvoltare și pentru a reduce perioada de recuperare a acestora. 

În cazul în care sunt țări care vor avea nevoie de un sprijin mai semnificativ, Grupul Băncii Mondiale va acorda 160 miliarde de dolari în următoarele 15 luni pentru a contribui la protejarea celor sărăci și vulnerabili, pentru a sprijini mediul de afaceri și procesul de recuperare economică, punctează instituția.

Back To Top