skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Descoperiți cele zece filme europene selectate pentru a participa la Premiul pentru Film LUX 2018

Originale, emoționante, convingătoare și la obiect: cele 10 filme europene care au fost selectate pentru Premiul pentru Film LUX 2018 au fost dezvăluite.

O nouă ediție a competiției pentru Premiul pentru Film LUX a fost lansată în cadrul festivalului internațional de film de la Karlovy Vary, în Republica Cehă. Cele 10 filme alese pentru 2018 au fost dezvăluite pe 1 iulie. Parlamentul European sprijină cinematografia ca modalitate de a încuraja dezbaterile despre valorile și problemele sociale din întreaga Europă. Grație Premiului LUX, cele trei filme din competiția finală vor fi subtitrate în limbile oficiale UE și vor fi difuzate în întreaga UE în această toamnă.

Competiția din 2018

Cele 10 filme, selectate de juriul Premiului pentru Film LUX, sunt atât filme care au atras deja o atenție deosebită la festivalurile de film mari, cât și lansări naționale mici. Acestea sunt foarte diverse, dar au un lucru în comun: reflectă problemele cu care se confruntă societățile noastre, cum ar fi imigrația, populismul, naționalismul, globalizarea, războiul, religia și justiția. Pentru prima dată au fost incluse două documentare („The Other Side of Everything”, „The Silence of Others”).

Următoarele 10 filme au fost nominalizate (în ordine alfabetică, conform versiunii în limba engleză a titlului):

  • Border/Gräns: regizor Ali Abbassi (Suedia, Danemarca)
  • Donbass: regizor Serghei Loznița (Germania, Franța, Ucraina, Olanda, România)
  • Girl: regizor Lukas Dhont (Belgia, Olanda)
  • Happy as Lazzaro / Lazzaro felice: regizor Alice Rohrwacher (Italia, Elveția, Franța, Germania)
  • Mug / Twarz: regizor Małgorzata Szumovska (Polonia)
  • Styx: regizor Wolfgang Fischer (Germania, Austria)
  • The Other Side of Everything / Druga strana svega: regizor Mila Turajlić (Serbia, Franța, Qatar)
  • The Silence of Others / El silencio de los otros: regizori Almudena Carracedo & Robet Bahar (Spania, SUA)
  • U_July 22 / Utøya 22.juli: regizor Erik Pope (Norvegia)
  • Woman at War / Kona fer í stríđ: regizor Benedikt Erlingsson (Islanda, Franța, Ucraina).


Selecția oficială a fost dezvăluită pe 1 iulie de către Evelyne Gebhardt, vicepreședintă a Parlamentului European, și alți eurodeputați, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.


Ce urmează

La sfârșitul lunii iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Giornate degli Autori, Roma, vom afla care sunt cele trei filme ce vor fi selectate pentru a concura în finală. Acestea vor fi subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi difuzate în fiecare țară UE în timpul Zilelor de Film LUX în această toamnă.

Câștigătorul va fi selectat de membrii Parlamentului European și va fi anunțat în plen, la Strasbourg, pe 14 noiembrie 2018.

Premiul publicului pentru ediția din 2017

Deputații europeni decid care este câștigătorul final, însă și publicul este implicat. În timpul proiecțiilor de la Zilele Filmului LUX, fiecare spectator poate vota filmul preferat dintre cei trei finaliste. Ulterior, premiul publicului este dezvăluit la Karlovy Vary. În acest an, a fost primit de „Sami Blood”, regizat de Maren Ade. Premiul a fost anunțat de Sînziana-Maria Jurău, o cineastă româncă aleasă la întâmplare dintre cei care au votat.


De ce Premiul pentru Film LUX


Premiul pentru Film LUX este un premiu oferit de deputații europeni pentru a promova cinematografia europeană, pentru a face ca filmele să fie accesibile publicului larg în mai multe limbi și culturi, pentru a promova producții promițătoare, care să circule dincolo de piața lor națională, și pentru a încuraja dezbaterile despre valori și probleme sociale în întreaga Europă.

Pentru mai multe informații, contactați atașatul de presă Cornelia Gușă:

Tel.: (+32) 2 28 32601 (Brussels) sau (+33) 3 881 73784 (Strasbourg)

cornelia.gusa@ep.europa.eu

Back To Top