skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Impozitarea companiilor: deputații europeni fac presiuni pentru reacții la evitarea impozitării de către marile companii

Cetățenii vor ca UE să se asigure că multinaționalele plătesc impozite corecte pe teritoriul UE, au spus eurodeputații într-o dezbatere plenară.

Discuția s-a concentrat pe eforturile internaționale duse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru modernizarea normelor privind impozitul pe profit, în conformitate cu provocările pe care le aduc globalizarea și revoluția digitală. Deputații au adoptat o rezoluție pe 18 decembrie care spune că UE ar trebui să se angajeze pe deplin în eforturile internaționale, dar ar trebui să fie gata să acționeze la nivel UE în cazul în care planurile globale nu reușesc.

Modernizarea impozitării

O companie nu mai trebuie să construiască fabrici, să angajeze muncitori sau să transporte mărfuri peste granițe pentru a câștiga bani într-o țară, deoarece marile companii se bazează tot mai mult pe modelele de afaceri digitale. Cu toate acestea, normele actuale privind impozitul pe profit fac ca firmele să fie impozabile într-o țară doar dacă au prezență fizică acolo.

În plus, companiile mari au adesea filiale în mai multe locuri și pot direcționa veniturile către jurisdicțiile cu cele mai mici rate de impozit pe profit. La rândul său, acest lucru creează stimulente pentru țări de a oferi condiții fiscale avantajoase, privând alte state de veniturile fiscale.

Negocierile din cadrul OCDE, care implică 135 de țări, încearcă să abordeze provocarea impozitării companiilor care nu au prezență fizică și să stabilească o rată minimă de impozitare pentru a preveni degradarea concurenței fiscale.

Justiția fiscală

În timpul dezbaterii de la Parlamentul European, mulți eurodeputați au spus este important ca firmele multinaționale și digitale să contribuie echitabil. „În timp ce cetățenii, consumatorii și companiile mici își plătesc impozitele de 40% sau mai mult, multe companii multinaționale mari nu fac acest lucru”, a declarat președinta comisiei pentru afaceri economice, Irene Tinagli (S&D, Italia).

Doamna Tinagli a subliniat că, potrivit cercetărilor, 40% din profiturile marilor companii sunt transferate către paradisuri fiscale. „Actualul regim fiscal internațional crește inegalitățile și pune cea mai mare parte a sarcinii fiscale asupra contribuabililor mai puțin mobili – lucrători și consumatori. Acest lucru nu este corect”, a arătat dumneaei.

Domnul Luis Garicano (Renew Europe, Spania) a citat cifre care arată că Apple a plătit un impozit pe profit de 4 milioane de euro în Spania pe un venit anual de 320 de milioane de euro, în timp ce Netflix a plătit doar 3,140 de euro. „Cum vom finanța statele noastre sociale, dacă cei care câștigă mai mult nu contribuie la menținerea statului social? Ne confruntăm cu aceste reguli din secolul al XIX-lea”, a spus dumnealui.

Căutând soluții la nivel internațional

„Când vorbim despre economia digitală, ne uităm la provocările internaționale. Prin urmare, trebuie să lucrăm la aceste provocări la nivel internațional”, a arătat eurodeputatul Markus Ferber (PPE, Germania). Dumnealui a subliniat, de asemenea, că UE ar trebui să își păstreze ordine în propria casă. „Ar trebui să ne rezolvăm problemele proprii în UE […], trebuie să punem capăt propriilor noastre paradisuri fiscale”, a spus domnul Ferber.

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că UE se angajează să găsească un acord internațional pe această temă și i-a asigurat pe eurodeputați că Comisia este gata să acționeze în orice caz. „Dacă până în 2020 nu se ajunge la un acord sau se ajunge la un acord limitat la nivel internațional, motivația de a acționa la nivel UE rămâne și Comisia va acționa pe această bază”, a arătat dumnealui.

Back To Top