skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

MAE: Patru cetățeni români, evacuați din zona de focar a infecției cu coronavirus din China

în zilele de 1 și 2 februarie 2020, prin activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, patru cetățeni români au fost evacuați din zona de focar a infecției cu coronavirus din China, anunță MAE.

Unul dintre cetățenii români a fost repatriat cu un zbor organizat de către Germania, iar ceilalți trei cu un zbor organizat de către Franța. Demersurile de repatriere au fost sprijinite la fața locului și de către reprezentanții misiunii diplomatice a Confederației Elvețiene la Beijing. 

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Paris și Berlin, al Consulatelor Generale ale României la Bonn și Marsilia, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă toate autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât și pe lângă autoritățile chineze pentru demararea și facilitarea operațiunilor de repatriere având în vedere restricțiile de circulație impuse în zonă.

De asemenea, Ambasada României la Beijing a păstrat legătura în permanență cu toți cei patru cetățeni români, inclusiv pe parcursul desfășurării operațiunilor necesare repatrierii, aceștia fiind informați cu privire la condițiile de repatriere și obligativitatea celor 14 zile de carantină pe teritoriul Republicii Federale Germania, respectiv al Republicii Franceze.

În prezent, cei patru cetățeni români se află în carantină.

Totodată, misiunea diplomatică a oferit sprijin consular pentru trei marinari români în vederea părăsirii navelor înainte de finalizarea contractelor, aceștia aflându-se pe vapoare în diverse zone din Chin.

În același timp, misiunea este în contact și cu studenții români bursieri care se află în acest stat în vederea acordării de asistență consulară, dacă este necesar, în contextul epidemiei cauzate de coronavirus.

Back To Top