skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Măsuri UE privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor reprezintă una dintre principalele preocupări în Europa. Aflați ce măsuri a luat UE pentru a combate această problemă.

Tinerii s-au numărat printre cei afectați de criza financiară și economică. Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din UE a crescut de la 15% în 2008 la 24% la începutul lui 2013. Cele mai mari procente au fost înregistrate în Grecia (60%), Spania (56,2%), Croația (49,8%), Italia (44,1%) și Portugalia (40,7%).

În timp ce rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut de la 24% în 2013 până la 15,1% în mai 2018, ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani care nu lucrează, nu studiază sau nu urmează cursuri de formare a scăzut de la 13,2% în 2012 până la 10,9% în 2017.

UE a lansat mai multe inițiative care au ca scop reducerea șomajului în rândul tinerilor. Parlamentul European solicită suplimentarea fondurilor pentru programele europene precum Erasmus+ și „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” în bugetul UE pentru anul 2019.

Inițiative menite să sprijine tinerii

Atât „Garanția pentru tineret” cât și „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” se adresează tinerilor care nu au un loc de muncă, nu studiază sau nu urmează un curs de formare profesională. Aici sunt incluși atât șomerii de lungă durată, cât și cei care nu sunt înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă.

În 2013, statele membre ale UE și-au dat acordul pentru lansarea „Garanției pentru tineret”, o inițiativă europeană care are ca obiectiv ca toți tinerii cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă de calitate pentru angajare, educație continuă, ucenicie, stagiu în termen de patru luni de la momentul în care au devenit șomeri sau au absolvit învățământul obligatoriu.

„Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” este una dintre principalele resurse financiare ale UE menite să sprijine punerea în aplicare a programelor din cadrul „Garanției pentru tineret”, precum formarea și asistența acordată tinerilor pentru a-și găsi primul loc de muncă, cu stimulente pentru angajatori. Inițiativa se adresează tinerilor care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășea 25 %. Aici sunt incluse peste 120 de regiuni din 20 de țări din UE.

Conform Comisiei Europene, începând cu 2014, peste 5 milioane de tineri se înscriu anual în programele din cadrul „Garanției pentru tineret”. În același timp, „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” a susținut peste 1,7 milioane de tineri până în prezent.

De asemenea, platforma „Alianța europeană pentru ucenicii” a fost lansată pentru a sprijini „Garanția pentru tineret” și pentru a îmbunătății calitatea uceniciilor în Europa.

În 2014, statele membre au convenit asupra unui cadru de calitate pentru stagii, pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a dobândi experiență de muncă de înaltă calitate în condiții echitabile și de siguranță, sporind în același timp șansele acestora de a se angaja.

Inițiativa „Your first EURES Job (YfEj)”, are ca scop promovarea mobilității forței de muncă prin informarea tinerilor cu privire la oportunitățile de angajare în alte țări din UE. Această platformă adună CV-urile tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din toate cele 28 de state membre ale UE și din Norvegia și Islanda, care își caută un loc de muncă. De asemenea, aceasta inițiativă se adresează și angajatorilor prin promovarea locurilor de muncă sau a stagiilor disponibile pentru tineri.

În septembrie, Parlamentul q aprobat stabilirea cadrului legal pentru inițiativa „Corpul european de solidaritate”, care are ca obiectiv să ofere tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

Back To Top