skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Producția de grâu a crescut și în 2018, până la un nou maxim istoric

România a recoltat peste 10,2 milioane de tone de grâu, în pofida unei perioade dificile în ceea ce privește condițiile meteorologice, arată datele Ministerului Agriculturii.

Producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, deşi a fost un an greu, în care „România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”, a spus marţi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a vorbit de „o serie întreagă de fenomene naturale extreme”, de la temperaturi ridicate în primăvară „care au înţepenit răsăritul seminţelor” şi au redus rezervele de apă din sol, la lipsa precipitaţiilor în intervalul de început al producţiei şi apoi ploi abundente în special în perioada recoltatului.

Petre Daea a adăugat că şi la orz şi orzoaică România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut.

Datele MADR arată că recolta de grâu din acest an a depăşit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul trecut când s-a cifrat la 10 milioane de tone. De asemenea, recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, plus 9,5% faţă de anul trecut (1,27 milioane tone).

În aceste condiţii, recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,826 milioane de tone, în creştere uşoară, faţă de anul trecut, când s-au raportat 12,709 milioane de tone.

Datele ministerului sunt mai bune decât estimările Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), al cărui președinte, Laurenţiu Baciu, susţinea recent că recolta de grâu din acest an va fi „fără niciun dubiu” mai slabă decât anul trecut, din cauza întârzierilor la recoltat din cauza ploilor.

Recoltele de orz şi orzoaică au fost recoltate în bune condiţii, înainte de începerea ploilor, dar producţia de rapiţă a suferit o pierdere de cel puţin 50% faţă de anul trecut din cauza lipsei de apă în prima etapă, iar ulterior din cauza valului de precipitaţii şi a fenomenelor extreme: grindină şi furtună.

Pe de altă parte, recoltele de porumb şi floarea soarelui arată bine, spunea șeful LAPAR, după ce anul trecut România s-a clasat pe primul loc în UE la aceste culturi, conform Ministerului Agriculturii

În 2018, România a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb.

Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane de tone, în timp ce la porumb, recolta a depășit 14,5 milioane de tone, iar la floarea-soarelui a fost consemnată o producţie record de 3,167 milioane de tone în 2017.

Conform datelor statistice, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcţie de suprafaţa cultivată şi de producţia realizată), locul întâi la porumb boabe în funcţie de suprafaţa cultivată, şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. De asemenea, la grâu era pe locul cinci atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.

Back To Top