Economia platformelor aduce beneficii, dar și riscuri. Aflați ce aspecte dorește UE să rezolve cu noile norme și ce soluții propun deputații europeni. Ultimii 20…
Solutii UE pentru reducerea schimbarilor climatice
Situația în Europa: date cheie
Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, după China și SUA. Sectorul energetic emitea 78% din gazele cu efect de seră din UE în 2015.
În 2008, UE și-a stabilit obiectivul de a reduce aceste emisii cu 20% față de nivelurile din 1990. Este pe drumul cel bun către acest obiectiv: în 2015, cantitatea de gaze cu efect de seră din UE a cunoscut o scădere de 22% față de nivelurile din 1990.
Verificați infograficul nostru despre schimbările climatice în Europa.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
În 2015, UE s-a angajat în cadrul Acordului de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelul din 1990 până în 2030.
Pentru a reduce emisiile provenite de la centralele energetice și din industrie, UE a introdus prima piață majoră a dioxidului de carbon din lume, odată cu sistemul de comercializare a cotelor de emisii.
Pentru celelalte sectoare, reducerile vor fi realizate prin obiective naționale de reducere a emisiilor, calculate pe baza produsului intern brut al țării pe cap de locuitor.
UE dorește și să folosească puterea pădurilor de absorbție a CO2 pentru combaterea schimbărilor climatice.
Detalii despre măsurile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Abordarea provocării energetice
UE luptă împotriva schimbărilor climatice cu o nouă politică în domeniul energiei curate. Primul obiectiv este creșterea cotei de energie produsă din resurse regenerabile și posibilitatea cetățenilor de a-și produce propria energie verde.
Al doilea se referă la eficiența energetică a clădirilor și a aparatelor electrocasnice.
Mai multe explicații despre măsurile UE privind energia curată.