skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

UE suplimentează comanda de vaccinuri de la compania Moderna

UE va achiziționa 80 de milioane de doze suplimentare din vaccinul produs de compania americană Moderna, care-și va dubla astfel livrările către piața europeană.

Comisia Europeană și-a exercitat opțiunea de achiziționare a 80 de milioane de doze suplimentare din vaccinul experimental împotriva COVID-19 produs de compania farmaceutică americană Moderna, a anunțat vineri aceasta din urmă, scrie Agerpres.

În urma exercitării acestei opțiuni, Moderna va livra statelor UE în total 160 de milioane de doze de vaccin, primele livrări fiind prevăzute pentru începutul anului viitor, după aprobarea vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), așteptată pentru data de 6 ianuarie.

În SUA, vaccinul Moderna pare să fi primit deja vineri aprobarea din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), potrivit unei declarații a președintelui Donald Trump, încă neconfirmată de FDA.

Primul vaccin împotriva COVID-19 care va fi livrat statelor UE este cel produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNTech, EMA urmând să se pronunțe pe 21 decembrie asupra autorizării acestuia. Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre 300 de milioane de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech.

Acesta din urmă, la fel ca vaccinul Moderna, va fi administrat în două doze de persoană. A doua doză va fi administrată la 21 de zile după prima în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech și la 28 de zile în cazul vaccinului Moderna.

O importantă diferență între cele două vaccinuri o reprezintă conservarea la rece. Vaccinul Pfizer-BioNTech are nevoie de temperaturi cuprinse între -60 și -80 de grade Celsius, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor și complex sistem de distribuire și depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C și depozitarea într-un congelator obișnuit. În afara super-congelatoarelor, vaccinul Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obișnut, în timp ce vaccinul Moderna rezistă până la 30 de zile.

Back To Top