skip to Main Content

Ai muncit in UE si ai nevoie de indemnizatie de somaj? Afla cum o poti solicita!

Solicitarea indemnizaţiei de şomaj după o perioadă de lucru în străinătate

În general, solicitarea se depune în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Totuşi, dacă aţi fost lucrător transfrontalier ( persoană care locuieşte în ţara A, dar lucrează în ţara B şi revine în ţara A cel puţin o dată pe săptămână) şi v-aţi pierdut locul de muncă, trebuie să depuneţi cererea în ţara în care locuiţi, în baza perioadelor de lucru petrecute în străinătate. Pentru aceasta, veţi avea nevoie de formularul U1 (fostul formular E 301), emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat.

Dacă aţi lucrat într-o ţară şi aţi locuit în altă ţară, în care aţi revenit mai rar decât o dată pe săptămână, puteţi solicita indemnizaţia de şomaj şi în ţara de domiciliu, şi în cea în care aţi lucrat. Dacă vă întoarceţi în ţara de domiciliu, veţi avea nevoie de formularul U1 (fostul formular E 301), emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat.

Autorităţile vă pot procesa cererea şi în lipsa acestui formular, comunicând cu omologii din cealaltă ţară. Însă formularul U1 va scurta probabil timpul de procesare.

Pentru informaţii despre dreptul la prestaţii de şomaj, contactaţi oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care doriţi să depuneţi cererea.

Documente necesare

  • Formularul U1 (fostul formular E 301): declaraţie privind perioadele care trebuie luate în calcul la stabilirea dreptului la prestaţii de şomaj

Odată obţinut de la oficiul de ocupare a forţei de muncă din ultima ţară/ ultimele ţări în care aţi lucrat, formularul trebuie depus la oficiul din ţara în care doriţi să solicitaţi prestaţiile de şomaj.

  • Formularul U2 (fostul formular E 303): autorizaţie care permite exportul indemnizaţiei de şomaj în altă ţară din UE

Odată obţinut de la oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi devenit şomer, formularul trebuie depus la oficiul din ţara în care vă căutaţi un loc de muncă.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Back To Top