skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Alegerile 2019: cea mai mare prezență la urne din ultimii 20 de ani

După ce au aflat rezultatele finale ale alegerilor europene 2019, deputații europeni au finalizat grupurile politice și urmează să decidă cine va fi viitorul președinte al Comisiei Europene.

Prezența la vot

De data asta, peste 50% dintre europenii cu drept de vot au participat la alegerile europene, cel mai mare procent din ultimii 20 de ani. Este prima dată când prezența la vot a crescut de la primele alegeri directe, din 1979.

Procentul a crescut în 21 de țări. În șapte dintre acesta, creșterea a fost cu peste 10 puncte procentuale. România a cunoscut o creștere de 18,63 de puncte procentuale.

Candidații cap de listă

Partidele politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă” pentru președinția Comisiei Europene. Pe baza rezultatelor alegerilor europene, unul dintre candidații „cap de listă” va fi ales Președinte al Comisiei de către Parlamentul European, după ce este propus în mod oficial de către șefii de stat și de guvern, care vor lua în considerare rezultatele alegerilor europene.

Așa s-a întâmplat pentru prima dată în 2014, când candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit Președintele Comisiei.

Candidații cap de listă mai sunt cunoscuți și sub numele de Spitzenkandidaten.

Pe baza rezultatelor alegerilor, candidații cap de listă vor încerca să formeze o majoritate în Parlament, care să îi sprijine.

Back To Top