skip to Main Content

Axel Voss despre dreptul de autor: „dorim să protejăm și să consolidăm drepturile creatorilor”

Pe 12 septembrie, deputații europeni au aprobat un mandat pentru începerea negocierilor cu statele membre cu privire la noi reguli armonizate în domeniul dreptului de autor, care vor asigura venituri corecte autorilor și jurnaliștilor în lumea digitală. Cum va fi afectat internetul? Eurodeputatul Axel Voss (PPE, Germania), responsabil cu direcționarea propunerii în cadrul Parlamentului, a răspuns la câteva întrebări.

Ce drepturi va proteja legislația?

Dorim să protejăm și să consolidăm drepturile tuturor creatorilor: autori, interpreți, cântăreți, compozitori, jurnaliști – toți cei care dețin drepturile de autor. Toți se află într-o situație foarte dificilă: munca lor este folosită de platforme imense care profită foarte mult de pe urma lor. Adesea, deținătorii de drepturi înșiși nu primesc o parte din acest profit. Platforme americane uriașe fac bani în timp ce creatorii noștri rămân săraci. De aceea trebuie să le consolidăm drepturile, responsabilizând platformele.

Sunt meme-urile și operele derivate în pericol?

Nu, deloc. Vor intra sub incidența dreptului de autor din legislația națională așa cum se întâmplă și acum. Utilizatorul nu este deloc afectat de această reformă. Numai platformele sunt responsabile.

Platforme americane uriașe fac bani în timp ce creatorii noștri rămân săraci. De aceea trebuie să le consolidăm drepturile, responsabilizând platformele.

Axel Voss
Partajați acest citat: 

Ce intenționează să facă articolul 11 privind utilizarea digitală a publicațiilor de presă?

În zilele noastre, platformele mari utilizează conținutul de presă, fac foarte mulți bani din acesta, iar editorii nu primesc nicio cotă. Articolul 11 le oferă editorilor de presă un drept propriu, astfel încât aceștia să poată cere să fie plătiți dacă platformele folosesc conținutul lor. Se va putea utiliza hyperlink-ul și copia privată. Acestea nu sunt acoperite de articolul 11 și pot fi stabilite de fiecare platformă, de exemplu Wikipedia.

Ce se va schimba pentru editorii mici/independenți și autori?

Și aceștia vor putea cere să fie plătiți de către platformele care folosesc conținutul lor. În special pentru micii editori acest lucru este extrem de important, deoarece poziția lor este foarte slabă în comparație cu platformele mari.

Este internetul în pericol?

Nu, bineînțeles că nu, e ridicol. Nimic nu se va schimba, cu excepția faptului că platformele vor fi responsabile pentru încălcarea drepturilor de autor.

Back To Top