skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Brexit: protejând drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit

Parlamentul se luptă pentru a proteja drepturile cetățenilor UE din Regatul Unit și ale cetățenilor britanici din UE după Brexit.

Deși puțini dintre aceștia au avut voie să voteze în timpul referendumului, milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi printre cei afectați cel mai mult de Brexit. Drepturile lor sunt acoperite de acordul de retragere negociat de Regatul Unit și UE, pe care Parlamentul European urmează să îl voteze la 29 ianuarie.

Pe 15 ianuarie, eurodeputații au adoptat o rezoluție care spune că este nevoie de garanții cu privire la protecția drepturilor cetățenilor pentru ca Parlamentul să susțină acordul de retragere. După adoptarea rezoluției, coordonatorul Brexit din partea Parlamentului, Guy Verhofstadt, a obținut clarificări de la secretarul Brexit, Steve Barclay, în timpul unei întâlniri la Londra. Autoritățile britanice examinează acum posibilitatea pentru ca cetățenii UE care au obținut un statut de stabilit să poată tipări un formular care să afirme acest statut, așa cum a solicitat Parlamentul. Domnului Verhofstadt i s-a spus că cetățenii UE care nu au aplicat încă nu vor fi deportați automat. Aceștia vor avea posibilitatea să-și susțină cazul și să obțină un statut de stabilit.

Cu toate acestea, în timp ce acordul de retragere oferă atât britanicilor, cât și cetățenilor UE dreptul de a continua să lucreze și să trăiască în țara în care trăiesc acum, rămân alte probleme.

Următorul pas este ca UE și Regatul Unit să negocieze un acord privind relațiile viitoare, care acoperă orice, de la comerț până la colaborare pe chestiuni precum mediul și terorismul. Acesta va acoperi și asigurarea de sănătate pentru cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit și britanicii care trăiesc în UE.

Back To Top