skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Comisia Europeană: Economia României va crește cu 4,1% în 2018

Executivul european a redus estimarea privind creșterea economică a României în previziunile intermediare de vară, de la 4,5% anterior.

După ce a atins o creștere record pentru perioada post-criză, de 6,9%, în 2017, creșterea economică a încetinit la 4% în primul trimestru dn 2018, din cauza contracției consumului. Consumul populației, care a fost stimulat prin măsuri de relaxare fiscală, inclusiv reducerea impozitelor indirecte, şi creşterea salariilor în sectorul public, a fost principalul motor al economiei în ultimii doi ani.

Dar creșterea inflației a afectat veniturile disponibile, cu efect negativ asupra cheltuielilor de consum, a remarcat Comisia Europeană.

Ca urmare, creșterea produsului intern brut va decelera la 4,1% în acest an și 3,8% în 2019. În prognoza de primăvară, Comisia estima o creștere economică de 4,5% pentru 2018 și 3,9% pentru anul viitor.

Executivul UE apreciază că investiţiile vor crește probabil în acest an, ca urmare a implementării unor proiecte cu finanțare europeană.

La nivelul UE, creșterea ar urma să-și mențină ritmul susținut atât în 2018, cât și în 2019. Comisia estimează o creștere a economiei UE de 2,1% pentru acest an și 2% în anul următor.

Elanul economic al Europei s-a temperat în prima jumătate a anului 2018, dar ritmul de creștere ar urma să se accelereze într-o oarecare măsură în a doua jumătate a acestui an, deoarece condițiile de pe piața forței de muncă se îmbunătățesc, datoriile gospodăriilor se reduc, încrederea consumatorilor se menține ridicată, iar politica monetară rămâne favorabilă, potrivit previziunilor Comisiei Europene.

Back To Top