skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Coronavirus: Comisia aprobă contractul cu alianța BioNTech-Pfizer pentru a asigura accesul la un potențial vaccin

Comisia Europeană a aprobat un al patrulea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede achiziționarea inițială a 200 milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 100 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19. Statele membre pot decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

Contractul de astăzi cu alianța BioNTech-Pfizer se adaugă la portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, inclusiv contractele deja semnate cu AstraZenecaSanofi-GSK și Janssen Pharmaceutica NV și discuțiile preliminare cu CureVac și Moderna, încheiate cu succes. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:  „În urma anunțului promițător de luni al companiilor BioNTech și Pfizer privind perspectivele vaccinului lor, am plăcerea să anunț acordul de astăzi cu compania europeană BioNTech și cu Pfizer de a achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin. Prin acest al patrulea contract, consolidăm în prezent un portofoliu solid de vaccinuri candidat, majoritatea aflate în faze avansate ale trialurilor clinice. Odată autorizate, acestea vor fi desfășurate rapid și, astfel, ne vom apropia de o soluție durabilă de combatere a pandemiei.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Un vaccin sigur și eficace reprezintă singura strategie durabilă de ieșire din criza provocată de pandemie și se află în centrul Strategiei europene privind vaccinurile. Acordul de astăzi este consecința primelor semne încurajatoare ale rezultatelor trialului clinic și constituie o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a stimula contribuția Europei în domeniul sănătății. Este un exemplu foarte elocvent cu privire la ceea ce poate realiza UE atunci când acționează concertat, în calitatea sa de Uniune, și o dovadă a ceea ce va putea realiza o viitoare Uniune Europeană a Sănătății.”

BioNTech este o companie germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui nou vaccin bazat pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologie, transferând instrucțiunile de la ADN către aparatul responsabil cu producerea proteinelor, aflat în celule. În cazul unui vaccin ARNm, aceste instrucțiuni produc fragmente inofensive ale virusului pe care corpul uman le utilizează pentru a iniția un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală.

Criteriile care au stat la baza deciziei Comisiei de a sprijini acest vaccin sunt o evaluare științifică solidă, tehnologia utilizată, experiența companiilor în dezvoltarea de vaccinuri și capacitatea lor de producție, care face posibilă aprovizionarea cu vaccin a întregii UE.

Context

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producției și desfășurării unor vaccinuri eficace și sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a achiziționa un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor angajamente prealabile de achiziție. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi achiziționate efectiv de statele membre.

Întrucât costul ridicat și rata ridicată de eșec fac ca investițiile într-un vaccin COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite, prin urmare, realizarea unor investiții care, în caz contrar, nu ar putea fi efectuate.

Vaccinurile trebuie să fie distribuite și desfășurate rapid în întreaga Europă imediat după ce s-au dovedit a fi sigure și eficace și după ce au obținut autorizația de introducere pe piață din partea Agenției Europene pentru Medicamente. La 15 octombrie, Comisia a stabilit etapele principale pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, care includ elaborarea strategiilor naționale de vaccinare. Comisia instituie un cadru de raportare comun și o platformă pentru monitorizarea eficacității strategiilor naționale de vaccinare.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de vaccin îl poate obține oriunde în lume, nu doar în Europa. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a strâns aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru redresarea economică globală și și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri accesibile, oriunde în lume. De asemenea, ca parte a unui efort al Team Europe, Comisia a anunțat o contribuție de 400 de milioane EUR sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Back To Top