skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Coronavirus: drepturile pasagerilor

Vi s-a anulat zborul din cauza Covid-19? Nu doriți sau nu aveți voie să călătoriți? Aflați despre drepturile pasagerilor în UE în această perioadă excepțională.

O parte dintre statele UE au introdus măsuri de izolare – cum ar fi restricțiile de călătorie și zonele de carantină – pentru a face față pandemiei de coronavirus. Aceste măsuri au un impact mare asupra sectorului transporturilor, deci asigurați-vă că știți ce drepturi aveți în calitate de pasager.

Pe 18 martie, Comisia Europeană a prezentat linii directoare detaliate pentru a garanta că drepturile pasagerilor din UE sunt aplicate în mod coerent și că pasagerii sunt protejați în toate țările UE.

Ce se întâmplă dacă zborul dumneavoastră este anulat?

Companiile aeriene care anulează zborurile au obligația – în toate cazurile – de a oferi pasagerilor o opțiune din trei:

  1. rambursarea
  2. redirecționarea cât mai curând posibil
  3. redirecționarea la o dată ulterioară, aleasă de pasager.

Dacă alegeți redirecționarea cât mai curând posibil, luați în considerare faptul că pot exista întârzieri considerabile, având în vedere numărul limitat de zboruri care operează în prezent din cauza măsurilor naționale de limitare a răspândirii virusului.

Aveți dreptul la un hotel și la mese în caz de anulare?

Transportatorii aerieni au obligația – fără excepție – de a oferi mese gratuite, băuturi răcoritoare și cazare pasagerilor al căror zbor este anulat și au ales redirecționarea cât mai curând posibil.

Aveți dreptul la despăgubire?

Pasagerii aerieni au dreptul la compensare dacă zborul lor este anulat cu mai puțin de două săptămâni înainte de data plecării, cu excepția cazului în care există „circumstanțe extraordinare”. Acest caz se poate aplica în cazul pandemiei de coronavirus, dacă măsurile luate de autoritățile publice împiedică activitatea normală a companiilor aeriene.

Ce se întâmplă dacă vreți să vă anulați călătoria?

Dacă anulați călătoria din proprie inițiativă, rambursarea depinde de tipul de bilet achiziționat, după cum se specifică în termeni și condiții. Pentru mai multe detalii, consultați transportatorul.

Uniunea Europeană este singurul loc din lume în care toți cetățenii care călătoresc cu avionul, trenul, vaporul și autobuzul sunt protejați de o serie completă de drepturi ale pasagerilor.

Stoparea zborurilor fără pasageri

Regulile aeroporturilor obligă companiile aeriene să opereze majoritatea intervalelor de decolare și de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor.

Joi, 26 martie, Parlamentul a aprobat propunerea Comisiei de a suspenda temporar normele UE privind intervalele aeroportuare, pentru a opri așa-numitele „zboruri fantomă”. Regulile vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Consiliu.

Consultați interviul în direct pe Facebook cu Karima Delli(Verzi&ALE, Franța), președinta comisiei pentru transport a Parlamentului, cu privire la măsurile UE de prevenire a zborurilor „fantomă”.

Back To Top