skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Coronavirus: Procedura de achiziții lansată de Comisie pentru a asigura aprovizionarea cu echipamente individuale de protecție pentru Uniunea Europeană a avut succes

Achiziția comună de echipamente individuale de protecție, lansată de Comisia Europeană pentru a aborda criza provocată de coronavirus, s-a dovedit a fi un succes.

Producătorii au făcut oferte care acoperă și, în unele cazuri, chiar depășesc cantitățile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziții publice, pentru fiecare element solicitat. Achizițiile comune includ măști de tip 2 și 3, mănuși, ochelari de protecție, viziere de protecție, măști chirurgicale și combinezoane.

Acest lucru oferă asigurări că spitalele, profesioniștii din domeniul sănătății, centrele de îngrijire și persoanele care au nevoie de protecție vor dispune de echipamentul necesar pentru a se proteja de virus și pentru a-i limita răspândirea.

Echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni* de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanții, lucru pe care acestea ar trebui să îl facă foarte rapid.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În întreaga lume în momentul de față există o nevoie stringentă de îmbrăcăminte de protecție și echipament medical. Prin urmare, este un succes faptul că Inițiativa comună europeană în domeniul achizițiilor publice a fost în măsură să obțină pe piața mondială oferte concrete de o amploare considerabilă în cel mai scurt timp. Acest exemplu ilustrează perfect solidaritatea UE în acțiune și arată că apartenența la Uniunea Europeană vine cu beneficii. Acest material ar trebui să ofere, în curând, un ajutor considerabil în Italia, Spania și în alte 23 de state membre. Acum este rândul statelor membre să semneze rapid contractele necesare.”

Comisarul Kyriakides, responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „Salut rezultatele foarte bune obținute în urma achizițiilor publice comune la nivelul UE. Prioritatea noastră este aceea de a ne asigura că cei care lucrează fără oprire pentru a ne proteja și pentru a salva vieți, cadrele noastre medicale, dispun de echipamentul de protecție necesar. Ofertele primite răspund în mod pozitiv la solicitările statelor membre privind echipamentele de protecție care salvează vieți, cum ar fi măștile, mănușile și combinezoanele. Acest material esențial va fi livrat în curând persoanelor care au nevoie de el. Împreună, vom câștiga această luptă. ”

Comisarul Breton, responsabil cu piața internă și industria, a declarat: „Această achiziție comună demonstrează puterea de a lucra împreună în mod coordonat. Ea permite statelor membre să își unească forțele atunci când achiziționează materiale medicale. În paralel, continuăm să colaborăm cu industria pentru a crește producția și pentru a activa metode alternative de fabricație a echipamentelor de care avem nevoie. Comisia va continua să sprijine acest efort industrial colectiv și să colaboreze cu statele membre, astfel încât materialele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele.

25 de state membre participă la această achiziție comună. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele urmează să fie semnate în zilele următoare.

Achizițiile publice comune reprezintă o modalitate utilă pentru ca statele membre să achiziționeze bunuri pe piață împreună, sub coordonarea Comisiei Europene.

Procedura de achiziție comună pentru majoritatea echipamentelor în cauză a fost lansată cu doar o săptămână în urmă, la 17 martie, în timp ce o cerere de oferte pentru achiziționarea de măști fusese lansată inițial la 28 februarie.

* În funcție de oferte, de capacitatea de producție a întreprinderilor și de timpul de livrare necesar, precum și de specificațiile contractelor.

Back To Top