skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Covid-19: Eurodeputații insistă pentru susținerea culturii

Europa nu trebuie să neglijeze rolul esențial al culturii. Cultura trebuie susținută în timpul pandemiei, au declarat deputații în PE într-o rezoluție din 17 septembrie.

Un sprijin special pentru cultură

În întreaga UE, pandemia de Covid-19 a dus la închiderea cinematografelor, a sălilor de concerte, a muzeelor și a teatrelor și la anularea festivalurilor și a altor activități culturale de masă. Deși unele săli au fost redeschise, datorită măsurilor sanitare și celor de securitate capacitatea maximă tot nu poate fi atinsă.

Parlamentul solicită un sprijin direct și rapid pentru sectorul cultural. Într-o rezoluție aprobată la 17 septembrie, în urma dezbaterii în plen din 10 iulie, deputații susțin că ajutorul financiar ar trebui să provină atât din bugetele naționale, cât și din fondurile UE.

Deputații în PE sunt îngrijorați de faptul că în „Next Generation”, planul de redresare al UE, nu se prevede nicio finanțare care să ajute direct sectoarele și industriile culturale și creative. De aceea solicită Comisiei și statelor membre să aloce cel puțin 2 % din Instrumentul de redresare și reziliență pentru refacerea acestor sectoare, în funcție de necesitățile fiecăruia.

Eurodeputații subliniază și rolul esențial al programului „Europa creativă” și cer dublarea fondurilor sale. În iunie, Comisia pentru cultură și educație a Parlamentului a criticat reducerile propuse pentru programele de educație și cultură din noua propunere de buget a Comisiei Europene.

De asemenea, Parlamentul solicită Comisiei să propună noi modalități de atenuare a impactului crizei asupra acestui sector.

Cultura în Europa

Cultura nu este importantă doar în viața noastră de fiecare zi, ci este și parte integrantă a economiei – potrivit Eurostat, sectoarele culturale și creative (SCC) ofereau, în 2019, 7,4 milioane de locuri de muncă în cele 27 de state membre ale UE în 2019, ceea ce reprezintă 3,7 % din totalul locurilor de muncă. Cultura stimulează, de asemenea, turismul, întrucât mulți dintre noi ne alegem destinația de vacanță și în funcție de patrimoniul cultural sau evenimentele organizate.

Prin natura sa particulară, sectorul cultural și creativ este foarte vulnerabil în perioade de criză, pentru că e compus în principal din întreprinderi mici și mijlocii și din persoane cu o activitate independentă, ale căror venituri provin din subvenții publice, de la sponsori privați sau din încasările de la public și drepturi de autor.

Pe tot parcursul crizei, deputații europeni au solicitat susținerea sectorului cultural.

Back To Top