skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Criza imigranţilor din Malta: România şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua cinci persoane

Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, informează MAE.

Precizările vin după ce presa europeană a scris că mai multe state membre, inclusiv România, s-au oferit să preia imigranţii ajunşi în ultimele zile în Malta.

“În ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranti. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar”, a precizat marţi Ministerul de Externe, explicând că decizia reprezintă “un gest punctual de solidaritate” pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, “un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti”.

În contextul discuţiilor de la nivelul UE privind migratia, Romania a susţinut “constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echillibru corect între acestea”, a mai precizat MAE.

“Situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Back To Top