skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Cum lucrează Parlamentul în timpul pandemiei

Criza a forțat Parlamentul să limiteze întâlnirile fizice și să funcționeze de la distanță, însă deputații sunt în măsură să aprobe măsurile urgente ale UE de combatere a pandemiei.

Parlamentul își menține funcțiile de bază – adoptarea legilor, aprobarea bugetului UE, supervizarea Comisiei – în pofida virusului. Acțiunile necesare pentru ca UE să poată depăși criza sunt în centrul activității comisiilor parlamentare și al ședințelor plenare.

La fel ca milioane de alți europeni, deputații și personalul Parlamentului lucrează de acasă, ca urmare a măsurilor de carantină și distanțare socială luate pentru a limita răspândirea coronavirusului. Datorită tehnologiei și a accelerării procesului legislativ, deputații în PE pot adopta măsurile necesare pentru a lupta împotriva pandemiei și a consecințelor sale.

„A trebuit să încetinim, bineînțeles. Dar nu ne-am oprit, pentru că democrația nu poate fi suspendată în mijlocul unei crize atât de dramatice… Ca legislatori, avem mijloacele, posibilitatea și datoria de a ajuta.” – a declarat Președintele PE, David Sassoli, înainte de prima ședință plenară în care votul a avut loc la distanță.

„Democrația nu trebuie să se împiedice de un virus. Avem nevoie de procesul democratic pentru a depăși această criză.”

David Sassoli

Plenara

La ședința plenară din 26 martie, Parlamentul a stabilit, pentru prima oară în istorie, o procedură de vot la distanță. Înainte, pentru votare era necesară prezența fizică. Conform normelor, dreptul de vot este un drept personal, iar deputații votează individual și în persoană. Prin urmare, Parlamentul a optat pentru votarea la distanță prin e-mail. Deputații au primit formulare de vot în format electronic, apoi le-au completat și le-au returnat prin e-mail. Amendamentele au fost votate într-un singur tur. Acest sistem de vot la distanță este temporar și valabil până la 31 iulie, dar poate fi prelungit printr-o decizie a Biroului PE.

Prin votul la distanță din 26 martie, deputații în PE au adoptat aproape în unanimitate trei propuneri urgente pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile să facă față crizei.

În mod excepțional, ședințele plenare nu au loc la sediul Parlamentului din Strasbourg. Această măsură temporară și extraordinară va fi ridicată imediat ce condițiile vor permite, probabil în toamnă.

Următoarea ședință plenară a avut loc pe 16-17 aprilie, joi și vineri, la Bruxelles.

Comisiile parlamentare

Au fost adaptate și lucrările în cadrul comisiilor, unde reuniunile avut loc prin videoconferință. Aceasta nu a împiedicat deputații să discute subiecte urgente cu comisarii și cu autoritățile naționale, cum ar fi situația epidemiei în taberele de refugiați din Grecia. Serviciile de interpretare și votul în comisii au fost păstrate și în cadrul actualului sistem de reuniuni la distanță.

Conform noului calendar al activităților PE convenit de Conferința președinților la 2 aprilie, reuniunile comisiilor au loc acum săptămânile galbene, punând accentul pe măsurile de combatere a crizei provocate de coronavirus.

Grupurile politice și organele de conducere

Cele șapte grupuri politice și organele de conducere ale Parlamentului, printre care Conferința președinților, își continuă, de asemenea, activitatea de la distanță.

Back To Top