skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

De ce este importantă reglementarea inteligenței artificiale în Europa

Aflați care sunt oportunitățile și provocările care fac necesară reglementarea inteligenței artificiale în UE

Trei deputați europeni de la comisia pentru afaceri juridice lucrează în momentul de față la reguli care vor garanta că UE este pregătită pentru aspectele juridice și etice ale dezvoltărilor din domeniul inteligenței artificiale. Aflați mai multe din interviul nostru.

Am pus câteva întrebări eurodeputatului german Axel Voss (PPE), responsabil cu problemele legate de regimul de răspundere civilă pentru inteligența artificială, despre modul în care UE poate rezolva incertitudinile legale create prin utilizarea acesteia.

Ce probleme vrea să rezolve Parlamentul?
Deși cadrul de răspundere civilă existent în Europa acoperă cele mai multe scenarii viitoare, noile tehnologii bazate pe inteligența artificială vor pune mai multe probleme nesoluționate.

În cazul unei defecțiuni, de exemplu, va fi destul de dificil de diferențiat între o conduită neglijentă și una ne-neglijentă. Cine răspunde exact dacă un robot inteligent rănește un pieton într-un spațiu public sau face o greșeală în timpul unei operații?

Parlamentul European dorește să propună un mecanism de lucru care să acopere întregul spectru de riscuri, precum și potențialul prejudiciu cauzat de utilizarea inteligenței artificiale în diversele sale aplicații.

Care este avantajul reglementării tehnologiei la nivelul UE?
Cred că numai Uniunea Europeană ar trebui să reglementeze tehnologiile digitale, deoarece datele nu se opresc la frontierele naționale. Dacă UE dorește să continue modelarea transformării digitale, trebuie să fim uniți și să acționăm cu îndrăzneală. Ar trebui să încetăm să folosim directivele și să lucrăm doar cu regulamentele [care sunt direct aplicabile în țările UE] pentru a armoniza cu adevărat piața unică digitală.

Multe texte din perioada legislativă anterioară (de exemplu, directiva privind drepturile de autor, directiva privind conținutul digital, directiva privind serviciile media audiovizuale) vor duce la 27 de legi naționale diferite, precum și interpretări juridice diferite, deși se bazează pe aceleași reguli. Nu mai putem permite această situație.

Ibán García del Blanco (S&D, Spania) este responsabil cu raportul privind cadrul aspectelor etice ale inteligenței artificiale, roboticii și tehnologiei conexe. Dumnealui ne-a vorbit despre riscurile și beneficiile inteligenței artificiale.

Ridică inteligența artificială probleme etice? Care sunt principalele riscuri și oportunități create de această nouă tehnologie?

Ca orice tehnologie nouă, inteligența artificială prezintă anumite riscuri. În mod clar, nu putem permite încălcarea vieții private și nu putem permite folosirea algoritmilor pentru a discrimina. Dar inteligența artificială reprezintă și o oportunitate pentru ca societățile noastre să devină mai corecte și mai durabile din punct de vedere social și ecologic, prin sisteme de reglementare a verificării și controlului public.

Inteligența artificială va face și schimbări substanțiale pe piața muncii și în societate, reprezentând o provocare serioasă pentru autoritățile publice în ceea ce privește reorganizarea forței de muncă și asigurarea faptului că beneficiile nu vor rămâne în mâinile câtorva persoane. Nimeni nu poate fi lăsat deoparte.

De ce avem nevoie de un cadru legal UE privind aspectele etice ale inteligenței artificiale și roboticii?
Pentru a ne asigura că întreaga societate beneficiază de aceste progrese, este crucial să stabilim un cadru de reglementare care să definească ce principii etice trebuie luate în considerare în conceperea, dezvoltarea, implementarea și funcționarea acestor noi tehnologii – de la accesul la date la un control strict a rezultatelor.

Scopul nostru este de a proteja interesul public și de a genera încredere în rândul cetățenilor UE. În același timp, dorim să creăm un cadru de certitudine care să ofere valoare adăugată companiilor noastre de pe piață și care să facă ca inteligența artificială europeană (și cei care o folosesc) să fie recunoscută ca sigură și de încredere în Europa și în întreaga lume. Ne dorim o inteligență artificială cu o perspectivă centrată pe om.

Back To Top