skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

De ce vrea UE reglementarea economiei platformelor?

Economia platformelor aduce beneficii, dar și riscuri. Aflați ce aspecte dorește UE să rezolve cu noile norme și ce soluții propun deputații europeni.

Ultimii 20 de ani au fost marcați de dezvoltarea fără precedent a lumii online – dezvoltarea de noi tehnologii, companii, noi modalități de a lucra, a face cumpărături, rezervări sau chiar comenzi de alimente și de transport. Directiva privind comerțul electronicpiatra de temelie a pieței unice digitale, a fost adoptată în 2000, când platforme ca Amazon, Google, Booking.com erau abia la început, iar Facebook, Airbnb și Instagram nici nu existau.

Legislația UE trebuie să recupereze întârzierea față de evoluțiile online și de aceea UE este pe cale să elaboreze un nou cadru legislativ intitulat Legea privind serviciile digitale (DSA), care va stabili orientări pentru noul peisaj online, inclusiv pentru platformele online, pentru a asigura un mediu digital mai bun și mai sigur pentru utilizatori și întreprinderi pe întreg teritoriul UE.

Importanța economică a economiei platformelor

Una dintre cele mai importante evoluții din ultimii 20 ani este creșterea numărului de platforme online. Acestea includ piețele online, platformele de comunicare socială, magazinele de aplicații, site-urile de comparare a prețurilor, precum și motoarele de căutare și este greu să ne imaginăm viața fără ele.

Prin facilitarea comerțului transfrontalier în interiorul și în afara UE, platformele au adus beneficii semnificative consumatorilor și au deschis noi oportunități pentru întreprinderile și comercianții europeni. Potrivit Comisiei Europene, un milion de întreprinderi din UE vând deja bunuri și servicii prin intermediul platformelor online, iar peste 50 % din întreprinderile mici și mijlocii care vând pe piețele online funcționează la nivel transfrontalier.

Problemele legate de platformele online pe care UE dorește să le reglementeze

Noile oportunități creează și noi riscuri. Consumatorii europeni au fost expuși la noi categorii de bunuri, activități și conținuturi ilegale, în timp ce noile întreprinderi online pătrund cu greu pe o piață dominată de platforme mari. Conectarea multor întreprinderi cu mulți consumatori prin intermediul serviciilor lor și accesul pe care îl au la cantități mari de date dau platformelor mari posibilitatea de a controla și a stabili standarde pentru domenii importante ale economiei digitale. UE dorește să recâștige inițiativa de a modela aceste domenii la nivelul UE și de a stabili standarde pentru restul lumii.

Cum doresc deputații să abordeze aceste probleme?

În privința a ceea ce trebuie să conțină Actul legislativ privind serviciile digitale pentru a îmbunătăți funcționarea pieței unice, deputații europeni și-au stabilit prioritățile:

  • ar trebui să se aplice societăților din UE; societăților stabilite în alte părți ale lumii care vând consumatorilor europeni; și tuturor serviciilor digitale, nu numai platformelor online.
  • Consumatorii ar trebui să fie la fel de siguri atunci când fac cumpărături online sau în magazinele „tradiționale” – ceea ce este ilegal offline trebuie considerat ilegal și online – iar platformele ar trebui să își intensifice eforturile pentru a soluționa problema comercianților care vând produse contrafăcute sau nesigure.
  • Introducerea regulii „cunoaște-ți clientul” ar impune ca platformele să verifice și să oprească societățile frauduloase care își folosesc serviciile pentru a vinde produse nesigure sau pentru a răspândi informații false.
  • Consumatorii ar trebui să aibă dreptul de a fi informați în cazul în care un serviciu folosește IA, să aibă mai mult control și dreptul de a renunța la servicii, iar publicitatea „targetată” ar trebui reglementată mai bine.
  • DSA ar trebui să faciliteze intrarea noilor întreprinderi pe piață prin corectarea situației neconcurențiale create de actorii principali din domeniul digital care, în prezent, stabilesc normele pentru utilizatorii și concurenții lor; normele ex-ante propuse (aplicabile după adoptarea regulamentului) ar împiedica platformele mari să acționeze ca „filtre” pentru accesul pe piață.
  • Normele ar trebui să ofere claritate și orientări cu privire la combaterea conținutului ilegal și dăunător din mediul online.

Context și etape următoare

În ianuarie, Comisia Europeană a anunțat că intenționează să prezinte noul Act legislativ privind serviciile digitale în ultimul trimestru din acest an, pentru a crea o „Europă pregătită pentru era digitală”. Trei comisii parlamentare (piața internă și protecția consumatorilorafaceri juridice și libertăți civile) au pregătit rapoarte conținând recomandări adresate Comisiei Europene cu privire la diferite aspecte ale DSA. Rapoartele au fost adoptate de Parlament în sesiunea plenară din 19-22 octombrie.

Back To Top