skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Deșeurile din plastic și reciclarea în UE în cifre

Mai puțin de o treime dintre deșeurile din plastic sunt reciclate în Europa. Aflați mai multe date și cifre despre reciclarea deșeurilor din plastic în UE din infograficul nostru.

Producția de plastic a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950 la 322 de milioane de tone în 2015.

UE a luat deja măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri din plastic. Dar cum putem crește rata reciclării plasticului?

Tratarea deșeurilor de plastic în Europa

În Europa, recuperarea energiei este cea mai folosită modalitate de a elimina deșeurile din plastic, urmată de depozitarea la gropile de gunoi. 30% dintre deșeurile din plastic sunt colectate pentru reciclare, dar ratele reciclării variază foarte mult în funcție de țară (detalii în infografic).

Jumătate din plasticul colectat pentru reciclare este exportat în țări din afara UE pentru a fi tratat. Motivele pentru export includ lipsa capacităților, a tehnologiei sau a resurselor financiare pentru tratarea locală a deșeurilor. Până de curând, o mare parte dintre deșeurile din plastic era exportată în China, însă după interdicția recentă a Chinei asupra importurilor de deșeuri din plastic, găsirea de noi soluții devine urgentă.

Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

În fiecare an, producția și incinerarea materialelor plastice emit aproximativ 400 de milioane de tone de CO2 la nivel global, o parte dintre acestea putând fi evitate printr-o reciclare mai bună.

Problemele reciclării plasticului

Principalele probleme care complică reciclarea plasticului sunt calitatea și prețul produsului reciclat, comparativ cu plasticul original.

Deoarece materialele plastice sunt ușor adaptabile nevoilor funcționale sau estetice ale fiecărui producător, diversitatea materiei prime complică procesul de reciclare, făcând-o costisitoare și afectând calitatea produsului final. În consecință, cererea de plastic reciclat reprezintă doar 6% din cererea de materiale plastice din Europa.

Soluții propuse pentru creșterea ratei reciclării

Deputații europeni au susținut o strategie europeană în domeniul plasticului în septembrie, care impune ca toate ambalajele din plastic să fie reciclabile până în 2030. Sunt însă necesare măsuri de stimulare a pieței pentru plastic reciclat.

Aceste măsuri ar include:

  • crearea de standarde de calitate pentru materialele plastice secundare
  • încurajarea certificării pentru a spori încrederea industriei și a consumatorilor
  • introducerea unor norme obligatorii privind conținutul minim reciclat în anumite produse
  • încurajarea statelor membre să ia în considerare reducerea TVA-ului la produsele reciclate.

În paralel, Parlamentul European a sprijinit măsurile de reducere a cantității de deșeuri din plastic prin interzicerea anumitor obiecte din plastic de unică folosință și limitarea numărului de pungi de plastic ușoare în UE în 2015.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri împotriva micro-plasticelor.

Back To Top