skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Deșeurile electronice în UE

Deșeurile electronice sunt deșeurile cu cea mai rapidă creștere în UE și mai puțin de 40 % sunt reciclate. Iată principalele date și cifre.

Dispozitivele electronice și echipamentele electrice definesc viața modernă: de la mașini de spălat și aspiratoare la smartphone-uri și computere, este greu să ne imaginăm viața fără ele. Însă deșeurile pe care le generează au devenit un obstacol pentru eforturile UE de a-și reduce amprenta ecologică.

Ce sunt deșeurile electronice?

Deșeurile electronice și electrice provin de la diferite produse care sunt aruncate după utilizare.

Aparatele mari de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat sau sobele electrice, sunt cele mai des colectate, totalizând mai mult de jumătate din cantitatea totală de deșeuri electronice colectate.

Urmează în ordine echipamente IT și de telecomunicații (laptopuri, imprimante), echipamente de consum și panouri fotovoltaice (camere video, lămpi fluorescente) și aparate de uz casnic mici (aspiratoare, prăjitoare de pâine).

Toate celelalte categorii, cum ar fi uneltele electrice și dispozitivele medicale, reprezintă împreună doar 7,2 % din deșeurile electronice colectate.

Rata de reciclare a deșeurilor electronice în UE

În UE se reciclează sub 40 % din totalul deșeurilor electronice, restul nu sunt sortate.
Practicile de reciclare variază de la un stat membru la altul – în 2017, Croația a reciclat 81,3 % din toate deșeurile electronice și electrice, iar Malta doar 20,8 %.

De ce trebuie să reciclăm deșeurile electronice și electrice?

Echipamentele electronice și electrice aruncate conțin materiale potențial dăunătoare, care poluează mediul și cresc riscurile pentru cei care lucrează la reciclarea acestui tip de deșeuri. Pentru a găsi o soluție la această problemă, UE a adoptat un act legislativ care să prevină utilizarea anumitor substanțe chimice, cum ar fi plumbul.

Multe minerale rare care sunt necesare în tehnologia modernă provin din țări care nu respectă drepturile omului. Pentru a evita susținerea neintenționată a conflictelor armate și a încălcărilor drepturilor omului, deputații în PE au adoptat norme care impun importatorilor europeni de minerale de pământuri rare să efectueze verificări generale ale furnizorilor lor.

Ce face UE pentru a reduce deșeurile electronice?

În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară (CEAP), care include reducerea deșeurilor electronice și electrice printre principalele sale priorități. Planul stabilește cu exactitate obiective imediate, cum ar fi „dreptul la reparație” și îmbunătățirea capacității de reutilizare în general, introducerea unui încărcător comun și crearea unui sistem de recompense pentru încurajarea reciclării produselor electronice.


Poziția Parlamentului

În februarie 2021, Parlamentul urmează să voteze un raport din proprie inițiativă privind planul de acțiune pentru economia circulară.

Raportorul Parlamentului, Jan Huitema (Renew Europe, NL), a declarat în legătură cu planul Comisiei: „E important să avem o abordare globală a CEAP. Pentru reușita economiei circulare, principiile circularității trebuie aplicate în toate etapele lanțurilor valorice.”

El a afirmat că trebuie acordată o atenție deosebită sectorului deșeurilor electronice, deoarece reciclarea a rămas în urmă în raport cu producția. „În 2017, pe glob au fost generate 44,7 milioane de tone metrice (Mt) de deșeuri electronice și numai 20 % au fost reciclate în mod corespunzător.”

Jan Huitema a spus și că CEAP ar putea contribui la redresarea economică. „Stimularea unor noi modele de afaceri, inovatoare, va crea, la rândul său, noile oportunități de creștere economică și de creare de locuri de muncă de care Europa are nevoie pentru

Back To Top