skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Dronele: noi reguli pentru un cer mai sigur în Europa

Primele norme UE privind dronele vor contribui la protejarea mai bună a vieții private și a datelor personale, precum și la protecția mediului.â

Pe 12 iunie, deputații europeni au adoptat noile norme de siguranță a aviației și vor oferi legi clare și consecvente pentru utilizarea dronelor în spațiul aerian european.

De ce sunt necesare legi la nivelul UE

Cercetările arată că sectorul dronelor se dezvoltă rapid și va crea peste 150.000 de noi locuri de muncă până în 2050. În 10 ani, industria ar putea reprezenta 10% din piața aviației UE (aproximativ 15 miliarde de euro pe an).

Actualul sistem de reglementare complică însă comerțul transfrontalier în acest sector în creștere. În timp ce dronele grele se încadrează în regulile generale ale UE privind aviația, aeronavele fără pilot care cântăresc mai puțin de 150 kg sunt reglementate la nivel național, ceea ce a dus la existența unor standarde incoerente în diferitele țări UE.

Dronele reprezintă și riscuri la adresa siguranței. Chiar și dronele cu greutatea sub 150 kg pot deteriora avioanele, provoca răniri și pot contribui la poluarea aerului și poluarea fonică. Dronele echipate cu camere de luat vederi pot amenința confidențialitatea și pot înregistra datele personale ale persoanelor fără consimțământul lor.

Back To Top