skip to Main Content

Frontiere mai sigure, prin îmbunătățirea sistemului de informații privind vizele

O serie de măsuri, prezentate în 16 mai, de Comisia Europeană, au ca scop îmbunătățirea Sistemului de informații privind vizele (VIS), pentru a face față mai bine provocărilor legate de securitate, migrație și gestionarea frontierelor externe ale UE. Modificările vor permite efectuarea unor verificări mai amănunțite privind antecedentele solicitanților de viză, vor elimina lacunele din sistem și vor asigura interoperabilitate deplină cu alte baze de date de la nivelul UE.

16/05/2018

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie Dimitris Avramopoulos a declarat: „În fiecare an, milioane de resortisanți ai țărilor terțe intră în UE pe baza unei vize, pentru o ședere de scurtă sau de mai lungă durată. Prin îmbunătățirea Sistemului de informații privind vizele, vom elimina lacunele din cadrul sistemelor noastre de informații și vom oferi autorităților responsabile în domeniul vizelor și polițiștilor de frontieră informațiile de care aceștia au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile în mod corespunzător. Infractorii și potențialii teroriști nu trebuie să poată veni în Europa neobservați. Europa nu este o fortăreață, dar trebuie să știm cine ne trece frontierele. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea cetățenilor europeni și de a construi o Europă care îi protejează, fără a împiedica mobilitatea celor care călătoresc către UE cu bună-credință.”

Printre măsurile propuse se numără:

  • efectuarea de verificări de securitate mai amănunțite în toate bazele de date, cum ar fi recent înființatul Sistem de intrare/ieșire (EES), Sistemul de informații Schengen (SIS) și Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), prin intermediul unui portal unic de căutare;
  • asigurarea unui schimb îmbunătățit de date și de informații, prin extinderea domeniul de aplicare al VIS, ceea ce va permite polițiștilor de frontieră să afle rapid dacă o viză de lungă ședere sau un permis de ședere utilizat pentru a trece frontierele externe Schengen este valabil și se află în posesia titularului său legitim;
  • eficientizarea procedurilor de returnare, pentru a facilita identificarea și readmisia migranților în situație neregulamentară care nu posedă documente de identitate, sporind astfel eficiența politicii de returnare a UE;
  • consolidarea capacității de urmărire penală și de prevenire a infracțiunilor, în acest scop autoritățile de aplicare a legii și Europol primind acces mai structurat la VIS, pentru a preveni, depista sau ancheta infracțiunile de terorism sau alte infracțiuni grave, în condiții stricte și cu respectarea deplină a normelor UE privind protecția datelor.

Etape următoare

eu-LISA va fi agenția UE responsabilă cu dezvoltarea și gestionarea bazei de date VIS modernizate. Ca element final al politicii UE în domeniul vizelor, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să își finalizeze procedurile legislative cât mai repede posibil pentru a elimina toate lacunele în materie de informații rămase și a facilita călătoriile către UE pentru vizitatorii legitimi.

Context

Sistemul de informații privind vizele (VIS) este o bază de date a UE care face legătura între polițiștii de frontieră de la frontierele externe ale UE și consulatele statelor membre din întreaga lume.

Politica comună a UE în domeniul vizelor facilitează călătoriile către UE în scop turistic și de afaceri, contribuind la economia și la creșterea UE, precum și la dialogul și conexiunile interculturale. Numai în 2016, au fost eliberate aproape 14 milioane de vize Schengen pentru șederi de scurtă durată (a se vedea cele mai recente statistici privind vizele Schengen).

 

0 0 vote
Article Rating
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x