skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Gestionarea dezastrelor în UE: stimulând capacitatea de reacție în situații de urgență

Parlamentul a aprobat reguli pentru ameliorarea reacției la dezastre aducând la zi mecanismul UE de apărare civilă și lărgind capacitatea de rezervă.

Pe 12 februarie 2019, deputații europeni au aprobat consolidarea mecanismului UE de apărare civilă pentru a ajuta statele membre să reacționeze mai rapid și mai eficient la urgențe și dezastre, atât la cele repetitive, cât și la cele neașteptate. Aceștia propun ameliorarea ciclului de gestionare a riscului de dezastre punând în comun în mod mai eficient resursele de protecție civilă.

Dezastrele, atât cele naturale cât și cele provocate de om, pot avea loc oriunde, cauzând pierderi uriașe: în 2017, 200 de oameni au murit în Europa din cauza dezastrelor naturale, iar pagubele materiale s-au ridicat la 10 miliarde de euro. Dezastrele din Grecia (2018) și Portugalia (2017) au demonstrat că statele nu au îndeajuns de multe resurse pentru a reacționa eficient, a arătat raportoarea Elisabetta Gardini (PPE, Italia).

Ce este mecanismul UE de protecție civilă

Mecanismul UE de protecție civilă este un sistem de colaborare și ajutor reciproc. În cazul în care capacitatea unei țări de a reacționa la un dezastru este depășită, aceasta poate cere ajutor.

Sistemul, bazat pe contribuții voluntare de la țările participante s-a dovedit a avea o capacitate limitată, în special în cazul în care mai multe state membre se confruntă simultan cu același tip de dezastru. Sistemul actual nu are o capacitate de rezervă UE, care să ajute atunci când țările nu pot face acest lucru.

RescEU: o nouă rezervă de resurse pentru urgențe

Parlamentul European a insistat pentru înființarea unei noi rezerve de resurse: RescEU. Aceasta urmează să fie activată numai atunci când resursele desfășurate de statele membre nu sunt suficiente. Rezerva comună europeană ar include resurse necesare pentru a reacționa la incendii forestiere, furtuni, incendii, incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare, cum ar fi avioane-cisternă, pompe de mare capacitate, spitale de campanie și echipe medicale de urgență.

Decizia de a desfășura RescEU ar reveni Comisiei, în strânsă coordonare cu statul care face cererea și statele care împrumută resursele.

Schimb de informații

Noile reguli prevăd ameliorarea gestionării riscului de dezastre prin consultare, desfășurarea unor misiuni de experți și recomandări.

Eurodeputații au susținut consolidarea Rețelei europene de cunoștințe în materie de protecție civilă pentru facilitarea schimbului de informații între actorii și instituțiile de protecție civilă și gestionarea dezastrelor, cu accent pe tinerii profesioniști și voluntari.

Ce urmează

Textul final va intra în vigoare imediat ce va fi aprobat oficial de Consiliul de Miniștri. Ar trebui să fie deja în vigoare în vara anului 2019.

Back To Top