skip to Main Content

Guvernul vrea să repornească schema de ajutoare de stat pentru investiții mari

Oficialii spun că Executvul va aloca un miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru susținerea investițiilor în producție.

„Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România şi din acest motiv vom adopta şi alte măsuri care să susţină acest lucru. Dorim să asigurăm o dinamică pozitivă a economiei şi astăzi anunţăm că în scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro, în investiţii în deschiderea sau extinderea capacităţilor de producţie”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la lansarea ediţiei din 2018 a schemei de ajutor de stat instituită prin HG 807, eveniment organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat la Palatul Parlamentului.

„Nu vă ascund faptul că ţinta noastră finală este să atragem investiţii de peste un miliard de euro. Aceste investiţii vor crea mii de locuri de muncă şi vor contribui la creşterea veniturilor bugetare”, a susținut premierul.

De altfel, Viorica Dăncilă spune că prioritatea Guvernului în al doilea trimestru din acest an o reprezintă investiţiile, notează Agerpres.

„Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile. Am promis în programul de guvernare că anul 2018 va fi anul investiţiilor şi aşa va fi”, a explicat şefului Guvernului.

La rândul său, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că speră ca schema de ajutor de stat să fie avizată până la sfârșitul lunii iunie, astfel încât primele proiecte să fie depuse din iulie.

Ministrul a spus că, în cadrul rectificării bugetare din acest an, pentru cei care au deja scheme se vor propune alocări bugetare pentru a putea continua proiectele începute. „România trebuie să se axeze foarte mult pe zona de producţie, de export a ceea ce producem, cât mai mult în afara spaţiului european pentru a evita dependenţa de această zonă”, a precizat Teodorovici.

Pentru stimularea investițiilor, Executivul are mai multe intenții, nu doar pachetul de ajutoare de stat, a spus premierul Viorica Dăncilă. Ea a anunțat înființarea, în următoarele luni, a Agenţiei Române pentru Investiţii Străine şi Exporturi, un centru de tip „one stop shop”, o agenţie cu flexibilitate mare, cu „manageri de proiect dedicaţi”.

În ceea ce privește domeniile de interes pe care vor autortiățile să le susțină, Liviu Dragnea, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, a menționat producția, inovarea și cercetarea.

În perioada următoare, a spus Dragnea, va fi adoptată o hotărâre de guvern care va „simplifica” schemele de ajutor de stat în condițiile în care, până acum, „aproape toate companiile românești aveau șanse aproape zero să se califice” pentru acest sprijin financiar, relatează HotNews.

„Procedurile erau aproape imposibil de îndeplinit” și „doar marile companii puteau avea acces la aceste scheme”, a spus Liviu Dragnea, care a afirmat că prin noua legislație care va fi adoptată „rămâne deschis accesul pentru marile companii”, dar se deschide și „posibilitatea reală” de accesare a fondurilor de către companiile românești.

0 0 vote
Article Rating
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x