skip to Main Content

Imprimarea 3D rezolva multe probleme

Imprimarea 3D transformă modul în care se realizează produsele, dar multe aspecte juridice precum răspunderea civilă și drepturile de proprietate intelectuală trebuie clarificate.

Imprimarea 3D schimbă modul în care sunt proiectate, dezvoltate, fabricate și distribuite produsele. Până în 2021, piața imprimării 3D ar putea valora 9,6 miliarde de euro, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

 

Deși creează oportunități pentru companii, aceasta ridică, de asemenea, provocări, în special în ceea ce privește răspunderea civilă și drepturile de proprietate intelectuală. Eurodeputata franceză de la grupul EFDD Joëlle Bergeron a scris un raport din proprie inițiativă cu recomandări legislative și de reglementare în domeniul imprimării 3D.

 

Raportul a fost adoptat de comisia parlamentară pentru afaceri juridice la 20 iunie și va fi votat de deputații europeni în cursul sesiunii plenare din iulie. Odată adoptat, acesta va fi transmis Comisiei Europene pentru examinare.

 

Am vorbit cu doamna Bergeron despre motivul pentru care este necesară o legislație în acest domeniu.

Interviu cu Joelle Bergeron      
Joëlle Bergeron 

Cine ar trebui să răspundă atunci când se constată că un produs imprimat 3D este defect sau nesigur?

 

Se aplică normele privind răspunderea civilă, definite de directiva privind comerțul electronic. Cu toate acestea, ar trebui să luăm în considerare crearea unor reguli specifice pentru produsele imprimate 3D.

 

Deoarece este un proces atât de complex și sunt implicați atât de mulți oameni, persoana responsabilă ar putea fi dificil de identificat.

 

Dacă se întâmplă un accident, persoana responsabilă ar putea fi creatorul sau vânzătorul fișierului 3D, producătorul imprimantei sau al programului, furnizorul materialelor utilizate sau persoana care produce obiectul, în funcție de locul în care a apărut defectul.

 

În prezent nu există precedente juridice privind răspunderea civilă pentru produsele care au fost create cu imprimante 3D. Deci producătorii nu știu la ce să se aștepte.

 

Prin urmare, depinde de noi, care am fost aleși în Parlament, să invităm Comisia Europeană să analizeze îndeaproape aceste probleme juridice.

Normele clare cu privire la cine deține drepturile asupra unui produs tipărit 3D ar trebui să contribuie la combaterea contrafacerii, dar și să protejeze munca designerilor și producătorilor. Cum vedeți viitorul industriei?

 

Deși tipărirea 3D devine din ce în ce mai populară, nu se creează, în momentul de față, probleme majore de încălcare a legislației privind proprietatea intelectuală. Majoritatea clienților și a furnizorilor de servicii de imprimare online sunt profesioniști, în special designeri sau servicii de înaltă tehnologie în cadrul unor mari companii industriale care utilizează această tehnică pentru a produce prototipuri sau obiecte în serie limitată.

 

Există puțini oameni pe platforme de schimb de fișiere 3D care reproduc o lucrare protejată de legea privind proprietatea intelectuală. Operele de artă sunt cel mai expuse riscului de contrafacere. Cu toate acestea, ar putea apărea probleme legate de drepturile de autor odată ce imprimarea 3D va fi utilizată la scară industrială.

 

Trebuie să fim atenți și la aspecte precum criptarea și protecția fișierelor, pentru a împiedica descărcarea sau reproducerea ilegală a acestor fișiere și obiecte protejate prin drepturi de autor sau duplicarea obiectelor ilicite.

 

De asemenea, este important să se dezvolte o ofertă legală pentru imprimarea 3D, astfel încât oamenii să poată tipări un obiect fără a încălca legea, în timp ce dezvoltatorul original primește în continuare dreptul lui.

Back To Top