skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Investițiile realizate în România au crescut cu 19% în primele nouă luni

Investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică din prima parte a anului.

Investițiile nete realizate în economia națională în primele nouă luni ale lui 2019 au însumat 67,139 miliarde de lei, în creștere cu 18,6% comparativ cu perioada similară din anul precedent, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele statistice arată că s-au înregistrat investiții de mai mare valoare în toate domeniile analizate: lucrările de construcții noi (+34%), alte cheltuieli (+6,9%) și utilaje, inclusiv mijloace de transport (+4,8%).

Doar în trimestrul al treilea, investițiile nete realizate în economia națională s-au situat la 26,842 miliarde de lei, mai mari cu 26,8% raportat la trimestrul III din 2018. În trimestrul III 2019, comparativ cu trimestrul III 2018, investițiile nete realizate în economia națională s-au majorat cu 26,8%, creștere înregistrată la toate elementele de structură astfel: lucrările de construcții noi (+40,9%), utilaje inclusiv mijloace de transport (+14,6% ) și alte cheltuieli (+12,5%).

În primele nouă luni ale anului, produsul intern brut a crescut cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Consumul privat a fost din nou principalul motor al creșterii economice, dar și investițiile au avut un rol pozitiv, contrabalansând contribuția negativă a exportului net (în condițiile în care importurile au fost mai mari decât exporturile).

Back To Top