skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Macron: UE trebuie să se reformeze înainte de a se extinde

Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, a declarat marţi preşedintele francez, Emmanuel Macron, după o întâlnire cu omologul său sârb, Aleksandar Vucici.

Întrebat dacă Serbia poate adera la UE până în 2025, cum a sugerat blocul comunitar în februarie, Macron a spus că speră că reformele pot fi efectuate până atunci, relatează DPA, preluată de Agerpres.

“Dar nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcţionează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc”, a mai spus președintele francez, care pledează pentru o mai mare integrare a Zonei euro, inclusiv cu un buget şi un ministru de finanţe.

Vucici a declarat că Serbia sprijină planul de reformare a UE al lui Macron, explicând că țara sa nu ar putea oricum să adere fără a realiza progresul necesar în reformele interne, inclusiv în domeniul statului de drept şi al sistemului judiciar.

De asemenea, Belgradul va trebui să rezolve problema relaţiilor cu fosta provincie Kosovo, pe care majoritatea statelor membre UE au recunoscut-o drept un stat independent, a mai spus președintele sârb.

Președinția bulgară a Consiliului UE, din prima parte a anului, a avut ca obiectiv apropierea statelor din Balcanii de Vest de Uniune, dar nu au fost făcute progrese prea mari. Și oficiali români au susținut că, în timpul Președinției de anul viitor, Bucureștiul va pleda pentru extinderea UE în Balcani.

Back To Top