skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

MAE a transmis către AEP o listă suplimentară de 68 de secții de votare în străinătate

MAE a transmis miercuri către AEP o listă suplimentară cu 68 de secții de votare în străinătate, în completarea propunerilor transmise la 3 și 10 octombrie 2019 și aprobate deja de Autoritatea Electorală Permanentă.

Până în prezent, MAE a propus un număr de 777 secții de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate, iar misiunile diplomatice și oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spații adecvate și pentru obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale.

Pe baza dialogului cu șefii de misiuni, Ministerul Afacerilor Externe estimează că la alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi înființate peste 800 de secții de votare în  străinătate.

Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (143), Italia (141), Germania (79), Marea Britanie (72), Franța (49), SUA (38), Republica Moldova (36), Olanda (25), Belgia (23), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (17), Grecia (11), Portugalia (9), Elveția  (8).

De asemenea, prin hotărârea de suplimentare a listei inițiale propuse de misiunile diplomatice, va fi redus numărul de secții de votare organizate în Germania de la 84 la 79, ca urmare a solicitării Ministerului german al Afacerilor Externe.

MAE subliniază că numărul secțiilor de votare organizate de România pe teritoriul Germaniei pentru acest scrutin (de trei ori mai multe decât la precedentele alegeri) reprezintă o premieră pentru autoritățile germane din perspectiva amplorii organizatorice și a implicațiilor administrative. Ministerul dă asigurări că, în pofida acestui fapt, cetățenii români vor putea să își exercite în condiții optime dreptul de vot.

Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea către Autoritatea Electorală Permanentă a propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie 2019. 

Back To Top