skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Marea Britanie este pregătită să iasă din UE fără un acord – lider conservator

Guvernul de la Londra este pregătit să părăsească Uniunea Europeană fără un acord dacă Parlamentul nu aprobă înțelegerea cu UE agreată de premierul Theresa May, a spus liderul majorității conservatoare din Camera Comunelor.

„Practic, asta se va întâmpla dacă nu votăm pentru un acord. Poziția actuală este că ieșim (din UE) fără un acord”, a spus vineri Andrea Leadsom, într-un interviu acordat BBC.

Liderul conservatorilor a spus că, deși unele grupuri cer amânarea datei Brexit, programat pentru 29 martie, din întâlnirile pe care le-a avut în ultima vreme a rezultat că,m fie că au votat pentru rămânerea în UE sau împotrivă, oamenii vor ca procesul să fie finalizat cât mai repede, relatează Reuters.

Premierul britanic Theresa May a suferit joi o înfrângere stânjenitoare în Parlament, care îi fragilizează poziţia în discuţiile pe care le desfăşoară cu Bruxellesul pentru a încerca să obţină o modificare a acordului de Brexit, scrie Agerpres.

Cu şase săptămâni înainte de data prevăzută pentru ieşirea din UE, deputaţii au respins, cu 303 voturi împotrivă şi 258 pentru, moţiunea în care guvernul explica cum vrea să renegocieze acordul de divorţ încheiat cu Uniunea Europeană, care a fost respins net în cadrul unui vot de la jumătatea lui ianuarie.

Executivul afirma în această moţiune că urmăreşte un dublu obiectiv: să obţină „aranjamente alternative” la „plasa de siguranţă” menită să menţină o frontieră deschisă pe insula Irlanda (sau „backstop”) şi să excludă scenariul unui „no deal”, respectiv o ieşire fără acord de care se tem mediile de afaceri, precum şi o parte dintre deputaţi.

Chiar dacă votul nu constrânge executivul, el slăbeşte poziţia premierului în tentativa sa de a redeschide negocierile cu Bruxellesul: lidera britanică, care se prevala până acum de un „mandat clar” din partea deputaţilor pentru a modifica acordul, tocmai a pierdut acest sprijin. 

Back To Top