skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Norme noi de evaluare a tehnologiilor medicale: Întărirea cooperării UE va aduce beneficii industriei și pacienților

Pe 3 octombrie, Parlamentul European a susținut norme noi pentru a stimula cooperarea statelor membre în evaluarea tehnologiilor medicale.

Noile norme de evaluare a tehnologiilor medicale (ETM) au ca scop stimularea inovării, îmbunătățirea competitivității și facilitarea accesului mai rapid al pacienților la aparatele medicale inovatoare. Normele vor include noi medicamente și anumite dispozitive medicale noi. Raportoarea Soledad Cabezón Ruiz (S&D, Spania) ne-a oferit mai multe detalii despre avantajele pe care noile norme le vor aduce. 

De ce avem nevoie de evaluarea tehnologiilor medicale (ETM)?

În prezent, în fiecare stat membru se face o evaluare a beneficiilor fiecărui medicament sau aparat medical nou în comparație cu produsele existente. Aceasta nu duce doar la un efort dublu și eficiență scăzută, dar mai înseamnă și că se pierd oportunități de îmbunătățire a calității tehnologilor medicale. Aceste norme vor îmbunătăți accesul pacienților la tehnologiile medicale în ceea ce privește calitatea și timpul de așteptare.

Noile norme aprobate de Parlament au ca scop stimularea cooperării între statele membre pe ETM. Ce se va schimba față de cum este reglementat ETM astăzi?

O evaluare la nivel european face posibilă îmbunătățirea atât a calității probelor disponibile cât și a evaluării în sine. De exemplu, există studii care arată că multe dintre medicamentele aprobate pentru tratarea cancerului nu au adus îmbunătățiri în ceea privește ratele de supraviețuire, în ciuda prețurilor mari a multora dintre acestea.

Nu este mai puțin importantă încrederea în sistemul pe care acest proces științific, independent și transparent îl poate oferi.

Ce beneficii vor aduce noile norme?

Eliminarea dublării eforturilor în evaluare va aduce beneficii atât industriei cât și pacienților. În plus, posibilitatea de a evidenția contribuția reală a noilor produse medicale va aduce beneficii durabilității sistemelor de sănătate, precum deschiderea altor domenii de colaborare, cum ar fi medicina de precizie.

Ce ar mai trebui făcut pentru a îmbunătăți accesul la medicamente și a stimula inovarea?

Problema prețurilor ridicate pentru anumite medicamente și aparate medicale este un domeniu prioritar pe care îndemnăm Comisia să-l legifereze.

Back To Top