skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Parlamentul European dă undă verde Acordului de liber schimb dintre UE şi Singapore

Parlamentul European a aprobat vineri acordurile de liber schimb şi de protecţie a investiţiilor dintre Uniune si Singapore, servind drept model pentru acorduri ulterioare între UE şi tarile din sud-estul Asiei.

Acordul de liber schimb, aprobat de plenul de la Strasbourg cu 425 de voturi ”pentru”, 186 ”împotrivă” şi 41 de abţineri, va elimina toate tarifele între cele două părţi pe parcursul următorilor cinci ani.

Acordul va oferi posibilitatea de liber schimb în domeniul serviciilor, inclusiv pe piaţa de retail bancar, va proteja produse unice europene, printre care şi vinurile româneşti (acoperite de indicaţiile geografice protejate) şi va deschide piaţa de achiziţii din Singapore companiilor europene.

Documentul include şi o consolidare a drepturilor muncii şi de protecţie a mediului.

Fiind primul acord de liber schimb bilateral dintre UE şi o ţară membră a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), înţelegerea poate servi drept model pentru acorduri de schimb ulterioare între cele două regiuni, într-un context în care UE nu se mai poate baza pe Statele Unite ca partener comercial, potrivit rezoluţiei ce însoţeşte acordul.

Back To Top