skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Planul UE de redresare în urma Covid-19 ar trebui să acorde prioritate investițiilor în domeniul climei

Pachetul de măsuri de redresare propus la nivelul UE pentru a face față recesiunii economice profunde cauzate de Covid-19 vizează crearea unui viitor sustenabil.

Criza sanitară provocată de Covid-19 și consecințele sale economice reprezintă prioritatea absolută, iar propunerea Comisiei Europene privind pachetul de măsuri de redresare vizează relansarea economiilor, pe baza unei abordări mai ecologice, sociale și digitale pentru un viitor mai sustenabil.

Propunerea Comisiei privind un plan de stimulare economică în valoare de 750 de miliarde EUR și propunerea revizuită de buget al UE pentru perioada 2021-2027 au fost prezentate în urma solicitărilor PE pentru un pachet masiv de redresare și reconstrucție, care plasează Pactul verde în centrul său, pentru a stimula economia și a combate schimbările climatice.

Propunerea privind instrumentul „Next Generation EU”, prezentată deputaților în Parlamentul European de către Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în timpul sesiunii plenare din 27 mai, urmărește să încetinească impactul pandemiei și să asigure viabilitatea unui viitor sustenabil. Comisia a propus ca 25 % din bugetul UE pentru perioada 2021-2027 să fie utilizat pentru combaterea schimbărilor climatice.

Propunerea a fost salutată de majoritatea deputaților în Parlamentul European, dar încă nu a fost aprobată de Consiliu și de Parlament.

Impactul pandemiei asupra emisiilor de carbon

Pe perioada aplicării măsurilor stricte de carantină în întreaga Europă, poluarea aerului a scăzut datorită reducerii traficului rutier și a altor activități economice. Majoritatea orașelor europene au înregistrat scăderi semnificative ale concentrației de dioxid de azot (NO2), unele chiar la jumătate.

Închiderea birourilor, oprirea instalațiilor industriale și declinul abrupt al călătoriilor au provocat reducerea emisiilor de CO2. Se așteaptă ca și cererea de electricitate să fi scăzut în primul trimestru din 2020.

Din cauza reducerii preconizate a cererii de electricitate și a activității industriale, prețul certificatelor vândute prin sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a scăzut cu 40 % între jumătatea lunii februarie și jumătatea lunii martie 2020.

Legea europeană a climei

La 28 noiembrie 2019, Parlamentul European a declarat o situație de urgență climatică și a solicitat ca toată legislația UE relevantă să fie în acord cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C.

Comisia a prezentat Pactul verde în decembrie, iar în martie o propunere de lege europeană a climei pentru a face UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

În ianuarie, Parlamentul a solicitat obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor decât cele propuse de Comisie, pentru a asigura îndeplinirea obiectivului de către UE.

Într-o reuniune a Comisiei pentru mediu din cadrul Parlamentului, la 15 aprilie, vicepreședintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, a menționat că Legea europeană a climei are un calendar neschimbat și a promis că va prezenta o propunere de revizuire a obiectivului de reducere a emisiilor pentru 2030. Se așteaptă ca Parlamentul să își stabilească poziția privind Legea europeană a climei în octombrie.

Legea climei trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri înainte să intre în vigoare. Parlamentul dorește ca UE să adopte aceste obiective cu mult înaintea conferinței ONU COP26 privind schimbările climatice, care a fost amânată până în 2021 din cauza pandemiei.

Back To Top