skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Plasticul in mari si oceane – informatii, impact si noile reglementari UE

Rezultatele folosirii plasticului de unică folosință pot fi observate pe malul mărilor, dar și în oceane. Conform unei estimări, până în 2050 oceanele ar putea conține mai multe materiale din plastic decât pești.

Pe 24 octombrie, plenul Parlamentului European a aprobat noi reglementări UE care abordează cele mai des întâlnite 10 obiecte din plastic de pe țărmurile europene și echipamentele de pescuit pierdute. Aceste două grupuri reprezintă împreună 70% din deșeurile marine.

Infografic: obiecte din plastic de unică folosință.      
Infografic: obiecte din plastic de unică folosință 

Plasticul nu poluează doar coastele, ci este dăunător și pentru animalele marine care sunt prinse în bucățile mai mari și care confundă bucățile mai mici cu mâncarea. Înghițirea particulelor de plastic poate împiedica digestia alimentelor normale și ar putea atrage poluanți chimici toxici în organismele lor.

Oamenii consumă plastic prin lanțul alimentar, însă efectele asupra sănătății nu sunt cunoscute.

Deșeurile marine provoacă pierderi economice în sectoarele și comunitățile dependente de mare, dar și producătorilor. Doar aproximativ 5% din valoarea ambalajelor din plastic rămâne în economie, iar restul este risipit, lucru care arată necesitatea unei economii circulare.

Infografic: tipuri de deșeuri marine.      
Infografic: tipuri de deșeuri marine 

Cel mai eficient mod de abordare a problemei se dovedește a fi împiedicarea deșeurilor din plastic să ajungă în oceane. Produsele din plastic de unică folosință reprezintă cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul mărilor.

Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi alcătuiesc aproape jumătate din totalitatea deșeurile marine din plastic.

Infografic: Obiecte din plastic.      
Infografic: Obiecte din plastic 

Noile reglementări propun interzicerea totală a produselor din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane. Deputații europeni au adăugat în listă produsele fabricate din materiale oxodegradabile și recipiente pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren.

De asemenea, noile reglementări vor introduce obiective de reducere a consumului de recipiente pentru alimente cu 25% până în 2025 și pe cel al filtrelor pentru produse din tutun cu 50% până în 2025, dar și obligații pentru producătorii de articole (de exemplu, ambalaje, filtre pentru produse din tutun, șervețele umede etc.) de a acoperi costurile de gestionare a deșeurilor și de curățare (așa-numita responsabilitate extinsă a producătorilor).

Noul cadru de reglementare stabilește ca obiectiv colectarea a 90% din sticlele de plastic pentru băuturi (de exemplu, prin sisteme de rambursare a depozitelor) până în 2025.

Pentru a atrage atenția utilizatorilor cu privire la eliminarea corectă a absorbantelor sanitare, șervețelelor umede și baloanelor, noul act legislativ prevede introducerea unor cerințe de etichetare pentru aceste produse.

În ceea ce privește echipamentele de pescuit, care reprezintă 27% din deșeurile marine, producătorii vor trebui să acopere costurile gestionării deșeurilor din instalațiile portuare. Statele membre vor trebui, de asemenea, să colecteze cel puțin 50% din echipamentele de pescuit pierdute pe an și să recicleze 15% din acestea până în 2025.

Ce urmează

Consiliul urmează să-și exprime punctul de vedere asupra noilor reglementări, iar apoi Parlamentul va demara negocierile cu statele membre. Eurodeputata care coordonează acest proces legislativ este Frédérique Ries, membră din grupul ALDE.

Back To Top