skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Rezoluţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, adoptată

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a votat marţi rezoluţia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

MAE salută adoptarea rezoluției Parlamentului European referitoare la aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, respectiv eliminarea controalelor la frontierele interne, terestre, maritime și aeriene, votate în plenul Parlamentului European.

“Prin această rezoluție, Parlamentul European îndeamnă Consiliul să prezinte cât mai curând cu putință un nou proiect de decizie privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Româna și Bulgaria și să ia o decizie imediată pentru eliminarea controalelor la frontierele interne. Această rezoluție întărește poziția constantă exprimată în repetate rânduri de Parlamentul European și reiterează importanța admiterii României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Totodată, rezoluția reconfirmă faptul că România este pregătită pe deplin pentru aderare și îndeplinește responsabilitățile care îi revin potrivit statutului de stat Schengen, contribuind astfel la securitatea tuturor cetățenilor europeni”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

***

Rezoluţia al cărei raportor este liderul socialiştilor europeni, bulgarul Serghei Stanişev, a fost adoptată cu 514 voturi “pentru”, 104 “împotrivă” şi 38 de abţineri.

Rezoluţia e nonlegislativă, având doar rolul unei declaraţii politice, în condiţiile în care Parlamentul European nu are niciun cuvânt de spus în privinţa acceptării unor state în Spaţiul Schengen.

Dezbaterea pe marginea raportului a avut loc luni seara, prilej pentru unii eurodeputaţi români să acuze Olanda că se opune aderării României la Spaţiul Schengen, deoarece nu i se vinde Portul Constanţa.

În mai, eurodeputaţii au cerut Consiliului UE să aprobe intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație, în contextul raportului anual privind situaţia la zi din Spaţiul Schengen.

Back To Top