skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

România, a doua țară din UE cu cei mai ieftini carburanți, după Bulgaria

România are al doilea cel mai mic preț la benzină și motorină din Uniunea Europeană, după Bulgaria, arată ultimele date ale Oil Bulletin, publicație a Comisiei Europene, analizate de Agerpres.

Astfel, începând cu data de 19 octombrie, benzina costă în România 0,934 euro pe litru în medie, în timp ce media europeană este de 1,265 euro pe litru.

Bulgaria are cel mai mic preț la benzină, respectiv 0,897 euro pe litru, în timp ce benzina cea mai scumpă se găsește în Danemarca – 1,458 euro, Italia – 1,389 euro și Suedia – 1,362 euro pe litru.

Situația este similară și în ceea ce privește motorina. În România, carburantul diesel costă 0,906 euro pe litru, față de media europeană, care este de 1,105 euro pe litru.

De asemenea, bulgarii plătesc cel mai puțin pentru litrul de motorină, respectiv 0,866 euro, în timp ce țările cele mai scumpe sunt Suedia – 1,341 euro pe litru, Belgia – 1,269 euro și Italia – 1,260 euro pe litru.

Prețurile analizate sunt cele din benzinării, adică au toate taxele incluse.Conform Oil Bulletin, instituția care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri.

În România, cele mai mari lanțuri de benzinării sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar și Gazprom.

Prețurile prezentate reprezintă media ponderată calculată săptămânal pe baza cotei de piață a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.

Back To Top