skip to Main Content

Schimbările climatice: utilizarea pădurilor din UE pentru a echilibra emisiile de CO2

Pădurile absorb CO2. Aflați cu infograficul nostru cum dorește UE să le folosească pentru a combate schimbările climatice și a compensa emisiile de carbon din utilizarea terenurilor.

Pădurile joacă un rol esențial în menținerea ecosistemului nostru, de exemplu prin captarea dioxidului de carbon din atmosferă, care altfel ar contribui la încălzirea globală. În prezent, Parlamentul examinează planurile de compensare a emisiilor cauzate de despăduriri în fiecare țară UE.

 

Pădurile din UE

 

UE se mândrește cu 182 de milioane de hectare de pădure, ce acoperă 43% din suprafața sa. Ponderea pădurilor poate varia considerabil de la un stat membru la altul. De fapt, șapte țări au mai mult de 70% din zonele împădurite ale UE: Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Suedia.

 

De ce sunt importante pădurile

 

Pădurile oferă numeroase servicii ecosistemelor: ele ajută la protejarea solului împotriva eroziunii, fac parte din ciclul apei, protejează biodiversitatea oferind un habitat pentru numeroase specii și reglează climatul local. Pădurile sănătoase sunt, de asemenea, cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice globale, deoarece captează dioxidul de carbon din atmosferă.

Impactul despăduririi

 

Uneori terenurile forestiere sunt transformate în teren agricol, ceea ce duce la emiterea mai multor gaze cu efect de seră și la reducerea eliminării de CO2 din atmosferă. În prezent, pădurile din UE absorb în fiecare an echivalentul a 10,9% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ce este propunerea LULUCF?

Deputații europeni vor să prevină emisiile produse ca urmare a defrișărilor. De aceea, ei doresc să oblige fiecare țară din UE să compenseze schimbările în utilizarea terenurilor prin gestionarea mai bună a pădurilor. Regulamentul propus stabilește un cadru juridic începând cu anul 2021 și este conform cu Acordul de la Paris

0 0 vote
Article Rating
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x