skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Sistemul electronic de monitorizare a votului, folosit la alegerile europarlamentare

Sistemul electronic de monitorizare a votului va fi folosit la alegerile europarlamentare din 26 mai, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

“În bugetul pentru acest an am alocat sumele necesare fiecărei instituții în procesul electoral. În ședința de astăzi (vineri – n.r.) facem pașii legali pentru organizarea alegerilor eruoparlamentare. Vom adopta un set de acte normative prin care stabilim măsurile necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor europarlamentare. Va fi implementat sistemul informatic de monitorizare la vot și de prevenire a votului ilegal. Acest sistem a fost folosit și la alegerile din 2016”, a declarat premierul, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 10 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, Guvernul a stabilit prin Hotărâre că în ziua de duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegerile membrilor din România în Parlamentul European.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că înainte cu 60 de zile înainte de ziua de referință, adică până pe 28 martie, trebuie depuse toate candidaturile pentru europarlamentare.

Ministerul de Interne informează că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Institutul Naţional de Statistică (INS), asigură implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV. 

Ministerul Afacerilor Externe va asigura organizarea și aducerea la cunoștință publică a secțiilor de votare din străinătate, până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea zilei de referinţă.

Back To Top