skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Summit UE după alegerile europarlamentare pentru a decide cine va conduce Comisia Europeană

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni cel mai probabil în cadrul unui summit special la Bruxelles, în 28 mai, la două zile după alegerile pentru Parlamentul European, pentru a stabili cine ar urma să conducă executivul european.

Reuniunea, similară celei desfăşurate după scrutinul precedent, din 2014, le va da liderilor UE ocazia să vorbească despre preferinţele pentru cel care îi va urma lui Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, notează Agerpres.

Parlamentul European, care se va întruni la 2 iulie după scrutinul din 23-26 mai, face presiuni asupra Consiliului European să-l nominalizeze pe succesorul lui Juncker dintre candidaţii cap de listă ai partidelor care vor câştiga alegerile. Dar mulţi lideri naţionali sunt reticenţi în a accepta acest aşa-numit proces Spitzenkandidaten.

Este de aşteptat ca preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, să anunţe planurile pentru acest summit special din 28 mai în timpul reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană de la Sibiu, de joia viitoare.

Liderii UE urmează să nominalizeze oficial un şef al Comisiei Europene la summitul care va avea loc la Bruxelles în 20-21 iunie. Persoana nominalizată va avea apoi nevoie de susţinerea noului Parlament European rezultat în urma alegerilor din 23-26 mai. 

Back To Top