skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Vizele umanitare

Parlamentul lucrează la o propunere privind crearea unui nou sistem de vize umanitare pentru a permite solicitanților de azil să ajungă în Europa fără să-și riște viața.

Prin intermediul acestei propuneri, Parlamentul va cere Comisiei să prezinte un proiect legislativ care să permită celor care caută protecție internațională să solicite viză la o ambasadă sau un consulat al unui stat membru UE. Pe 11 decembrie, eurodeputații au aprobat propunerea în cadrul sesiunii plenare.

Eurodeputatul Juan Fernando López Aguilar, membru din grupul S&D și autor al acestui raport, ne-a acordat un interviu pe această temă.

Puteți să evidențiați propunerile privind înființarea unei vize umanitare europene?

Peste 90% dintre cei care solicită azil în Europa au ajuns aici prin metode ilegale și mai trebuie să ne întrebăm de ce? Pentru că nu li s-a oferit nici o cale legală de a ajunge în UE. Propunerile noastre presupun faptul că vei avea dreptul să fi auzit, fără a-ți risca viața și a te expune atât pe tine cât și pe cei dragi, traficului ilicit de ființe umane.

Ți se va oferi un permis cu valabilitate teritorială limitată pentru de a intra într-un stat membru UE anume pentru a solicita azil. Acest lucru poate fi făcut într-un consulat sau ambasadă europeană, sau la o delegație UE în străinătate. Aceasta ar reprezenta o soluție pentru cei care nu au altă alternativă decât cea de a se expune traficului ilicit. Aduceți-vă aminte că cel puțin 30.000 de oameni și-au pierdut viața în Marea Mediterană în ultimii ani.

Cui i s-ar acorda aceste vize?

Există o serie întreagă de cazuri, spre exemplu o familie care aparține unui comunități religioase care este supusă persecuțiilor sau violenței sistematice. Acesta este cazul creștinilor din Siria și Irak sau al nemusulmanilor din Afganistan, precum și cel al persoanelor LGBT din țări musulmane, sau al comunităților etnice a căror siguranță este în joc.

Dacă Parlamentul aprobă propunerea, care ar fi pasul următor?

Întrucât acesta este un raport din proprie inițiativă, nu putem vorbi despre o lege care trebuie aplicată în mod obligatoriu. Este un apel către Comisie să prezinte un proiect legislativ care să abordeze această chestiune.

Un sondaj recent arată că migrația rămâne o preocupare pentru europeni. Ce alte propuneri a mai pregătit Parlamentul?

Primul lucru care trebuie făcut este să separăm faptele de percepții. Sunt multe percepții care susțin ideea că migrația este scăpată de sub control, o invazie agresivă a UE, un cal troian. Nu există nicio dovadă empirică ce poate să susțină acest punct de vedere; este adevărat faptul că numărul migranților care au sosit recent a scăzut drastic.

Avem mandat să acționăm în spiritul solidarității și să împărțim responsabilitatea prin intermediul unui sistem european comun de azil. Cu toate acestea, Consiliul este legătura care lipsește în procesul decizional al UE. Parlamentul a făcut tot ce a putut pentru a adopta legi, inclusiv pentru revizuirea regulamentului de la Dublin, care împarte extrem de incorect responsabilitățile. Avem nevoie de un sistem european comun care să gestioneze solicitările de azil și nu să supraîncarce țările din zona mediteraneeană.

Back To Top