skip to Main Content
0234370401 europedirectcomanesti@yahoo.com

Ziua Europei la Parlamentul European

La 70 de ani de la declarația Schuman, Europa se confruntă cu o criză care demonstrează că solidaritatea în Uniunea Europeană este mai importantă ca oricând.

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an pe 9 mai pentru a marca discursul susținut de Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, discurs care a pus bazele Uniunii Europene.

În anii anteriori, Parlamentul European organiza în această zi evenimente cu vizitatori în sediile proprii. Din cauza pandemiei COVID-19, în acest an, Parlamentul și celelalte instituții au creat o Zi a porților deschise în mediul online, ocazie cu care vor fi reuniți cetățenii europeni din întreaga Europă în această perioadă de criză, promovând sentimentul de solidaritate şi explicând rolul UE în depășirea acestei crize.

În Bruxelles, printre evenimentele pe care Parlamentul European le organizează, se numără:

– 10:15 – dezbatere cu societatea civilă la care participă Președintele David Sassoli (11:15 ora României);
– 11:30 – discuție live pe Facebook cu vicepreședinții Othmar Karas și Katarina Barley (12:30 ora României);
– 12:15 – mesaj video al liderilor de grupuri politice (13:15 ora României);
– 12:30 – o vizită „de acasă” a sălii de plen (13:30 ora României).

Programul complet este disponibil pe pagina evenimentului de pe Facebook. Evenimentele din Bruxelles pot fi urmărite și pe site-ul PE.


În România, Biroul Parlamentului European organizează conferința “EU’re here to stay: Solidaritatea Europeană în Acțiune” care va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Biroului Parlamentului European în România. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, cuprinde o sesiune de discuții cu zece deputați în Parlamentul European (între ora locală 11:00 și 13:00), un mesaj video al Comisarului European pentru Transporturi Adina Vălean și, începând cu ora locală 14:00, o sesiune de prezentări de idei despre solidaritate, cu Olivia VEREHA, Bogdan MICU și Simona MAIEREAN. Dialogul este moderat de Dan Croitoru – organizator TEDx.

Back To Top